--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Νεκατωμένες σκέψεις

Μόλις είδα την εκπομπή της Ελίτας. Σήμερα ήταν φιλοξενούμενος ο Α. Μαρκίδης.

Δεν έχω να τον δω στην τηλεόραση από τότε που έβαλε για προεδρικές (δεν βλέπω και συχνά τηλεόραση).

Στο σπίτι δεν μιλούσαμε ποτέ για πολιτικά έτσι πάντα οι απόψεις μου διαμορφώνονταν βάσει διαισθήσεως. Τον κύριο Μαρκίδη μπορώ να πω ότι τον συμπαθούσα.

Σήμερα η εκπομπή της Ελίτας έπαιζε όταν πήγα στην κουζίνα να πιω νερό. Τελικά έκατσα και είδα την εκπομπή μέχρι το τέλος. Ένιωσα ότι είχα αρκετά να αποκομίσω αν καθόμουν να τον ακούσω, και νομίζω αυτό έγινε.

Επειδή αν προσπαθήσω να καταγράψω όσα λέχθηκαν θα τα μπιλιάρω θα περιοριστώ στο να σχολιάσω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου από αυτά που άκουσα.

Άκουσα ένα άνθρωπο που δεν είναι μισαλλόδοξος. Δεν είχε το υφάκι υποτίμησης όποιου έχει διαφορετική άποψη από αυτόν. Ίσως επειδή η προσέγγισή του ήταν πιο τεχνοκρατική παρά πολιτική. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις πολλές αρετές.

Αναφέρθηκε φυσικά και το σχέδιο Αννάν. Για πολλούς το σχέδιο αυτό αποτελεί ορόσημο. Δεν μπορώ να πω ότι τους αδικώ. Αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου τότε ήταν που χαρακτήριζαν (και ακόμα το κάνουν) τους ανθρώπους σε ναινέκους και απορριπτικούς αντιστοίχως. Ο καθένας ψήφισε (όφειλε να ψηφίσει) βάσει των δικών του προβληματισμών, κριτηρίων και σκέψεων. Με κουράζει που τροφοδοτείται μια αντιπαράθεση απλά για να αναδεικνύονται κάποιοι σε πατριώτες και κάποιοι άλλοι σε προδότες.

Με όλα αυτά που άκουσα σήμερα, κατάφερα να προσδιορίσω τι είναι αυτό που με ενοχλεί περισσότερο στη χώρα μου. Η μισαλλοδοξία και ο σωβινισμός. Ο σωβινισμός εμφανίζεται έντονος και από τις δύο πλευρές. Από τη μια έχουμε αυτούς που θεωρούν ότι η φυλή των Ελλήνων είναι ανώτερη, και από την άλλη αυτούς που θεωρούν ακριβώς το αντίθετο - ότι δηλαδή είναι κατώτερη. Προσωπικά χαίρομαι πάρα πολύ που κατάφερα να αποφύγω και τις δύο ομάδες.

Όταν πήγα Παρίσι, ένιωσα περήφανη για τους Γάλλους - που έβλεπα τις σημαίες τους καθαρές και σιδερωμένες και τεράστιες σε πολλά κτήρια. Περήφανη ένιωσα και όταν πήγα στο μουσείο του Λούβρου και διαπίστωσα ότι τα πιο όμορφα εκθέματα ήταν τα ελληνικά. Η περηφάνια πρέπει να συνοδεύεται από ένα αίσθημα γενναιοδωρίας, όχι μικροψυχίας.

Οι λέξεις "δεξιά" και "αριστερά" είναι απλά λέξεις που στην πολιτική το νόημα τους χάνεται και επαναπροσδιορίζεται αναλόγως συμφερόντων. Αν πιάσεις δυο τυχαίους ανθρώπους θα βρεις χίλια πράγματα που τους χωρίζουν και χίλια που τους ενώνουν. Πρέπει να προσέξεις να μην εστιάζεις μόνο σε αυτά που τους χωρίζουν, έτσι μόνο σιγά σιγά θα αντιληφθούμε ότι είμαστε όλοι το ίδιο.

Αν και πολλές φορές φαίνομαι ξεροκέφαλη, δεν πιστεύω ότι είμαι. Χαριτολογώντας στους φίλους λέω ότι επιμένω σε κάτι μόνο όταν είμαι σίγουρη ότι έχω δίκαιο, δηλαδή πάντα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα προβληματίζομαι για τα πιο άσχετα, χαζά, σημαντικά κι ασήμαντα πράγματα. Ξέρω ότι δεν γνωρίζω τα πάντα και ότι ανά πάσα στιγμή μια μικρή πληροφορία μπορεί να αναδιαμορφώσει την γενική εικόνα που έχω στο μυαλό μου για κάποια πράγματα. Αυτός είναι ο λόγος που τίνω περισσότερο στην φιλοσοφία και στο stand-up comedy, παρά στην πολιτική.

Για να είναι σωστός ο προβληματισμός σου πρέπει να υπερβάλεις. Όταν συμπεριλαμβάνεις τις ακραίες περιπτώσεις, τότε χρειάζεσαι λιγότερα if statements και έτσι ο κώδικας είναι πιο στρωτός! Δεν έχω ποτέ πρόθεση να πείσω κάποιο για την ορθότητα των σκέψεών μου, αλλά αν μπορώ να τον επηρεάσω να μετακινηθεί λίγο από μισαλλόδοξες απόψεις θα το επιδιώξω.5 σχόλια:

 1. "Αυτός είναι ο λόγος που τίνω περισσότερο στην φιλοσοφία και στο stand-up comedy, παρά στην πολιτική."

  Ναι ομολογώ ότι από τον καιρό που αρχίσαμε να κάνουμε παρέα το χιούμορ σου βελτιώθηκε... :p

  Εμείς μιλούσαμε για πολιτικά γιατί ο πατέρας μου είναι πρόσφυγας

  Για να είμαι ειλικρινής ομως ποτέ δεν κατάλαβα πως διαφέρει το ένα κομμα, η η μια ιδεολογία απο την άλλη

  Θυμάμαι κάποτε στο σχολείο ήρθε να μας μιλήσει κάποιος του ΑΚΕΛ... περίμενα ένα λιτό κουμμουνιστή... και μου βγήκε ένας κουστουμαρισμένος με BMW 730 και Rolex

  Για αυτό βαριέμαι την υποκρισία των πολιτικών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εσένα δυστυχώς το χιούμορ σου δεν βελτιώθηκε καθόλου. :P

  Διαφορές υπάρχουν, απλά κανένα κόμμα δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά.

  Μπορεί να δυσκολευόμαστε επειδή δεν βιώσαμε τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις όπως αυτοί που συντηρούν αυτό το κομματικό σύστημα των "ιδεολογικών διαφορών".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η τελειότητα δεν βελτιώνεται. :p

  Αντιλαμβάνομαι τι λες.

  Το θέμα είναι ότι πέρασαν τριάντα χρόνια απο εκείνη την εποχή...

  Ο κουμουνισμός νικήθηκε.

  Ο καπιταλισμός αυτοκτόνησε.

  Ο εθνικισμός δεν είναι πλεον της μόδας.

  Ο σοσιαλισμός περνάει κρίση.

  Αρα το πολιτικό μας σύστημα περνάει κρίση αξιών και για να μπορέσει να συνεχίζει να υφίσταται είναι υποχρεωμένο να καταφεύγει στις πελατιακές σχέσεις (δηλαδή το βόλεμα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η αυταπάτη της τελειότητας είναι η βασική αιτία που ένας άνθρωπος αδυνατεί να εξελιχθεί :).

  Ο εθνικισμός νομίζω μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα δεν είναι της μόδας, επειδή ταυτίζεται με τον φασισμό - εσκεμμένα πιστεύω. (δεν ξέρω εάν εσύ έχεις υπόψη σου τον σωβινισμό).

  Βασικά, φτάνουμε στο τέλος ακόμα μιας περιόδου.. και η ιστορία μας εδίδαξε πώς κλείνουν οι ιστορικές περιόδοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η τελειότητα δεν υπάρχει... οταν αυτή βρίσκεται στους άλλους :)

  Πως κλείνουν οι ιστορικές περιόδοι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή