--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Να πιστεύεις ... τα μισά από όσα βλέπεις

Γιατί είναι τόσο σημαντικό για κάποιους να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει θεός, και για άλλους ότι υπάρχει;

Πρώτα απ' όλα η απάντηση στην ερώτηση: "Τι είναι θεός;" είναι από μόνη της υποκειμενική. Υπάρχει στ' αλήθεια ορισμός για τη λέξη θεός που να μην περιλαμβάνει πεποιθήσεις θρησκειών;

Προσωπικά εμένα δεν με απασχολεί εάν υπάρχει θεός, γιατί σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι εάν υπάρχει ότι είναι είτε υπέρμαχος είτε πολέμιος της δικής μου ύπαρξης.

Αν τώρα υπάρχει δημιουργός, αυτό είναι ένα ερώτημα κάποιας σημασίας. Η σημασία του ερωτήματος αυτού βρίσκεται στο ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις στους υπαρξιακούς προβληματισμούς που έχω κατά καιρούς (που όσο μεγαλώνω αραιώνουν σημαντικά γιατί αποδέκτηκα την ύπαρξή μου και απλά προσπαθώ να την αξιοποιήσω).

Τώρα, ανάμεσα σε θεούς και δημιουργούς υπάρχει και μια άλλη διάσταση προβληματισμού. Υπάρχουν άραγε μεταφυσικά φαινόμενα; Κατά καιρούς παρατηρούνται φαινόμενα που σε κάνουν να πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι άλλο εκεί έξω, πέραν από αυτά που μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε.

Ο Φάραντεϊ καθοδηγούμενος από τις βαθιές του θρησκευτικές πεποιθήσεις κατάφερε να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιώντας μαγνήτες. Η πεποίθηση δεν είναι κατ' ανάγκη πραγματικότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζει την πραγματικότητα. Το να πιστεύεις ότι υπάρχει ο αθέατος κόσμος, δεν σημαίνει ότι όντως υπάρχει... ή μήπως όχι;

Οι επιστήμονες μιλούν για σκοτεινή ύλη επειδή δεν μπορούν να την δουν αλλά υποθέτουν την ύπαρξή της από φαινόμενα που παρατηρούνται στην ορατή ύλη. Πέραν από τη σκοτεινή ύλη, μιλούν και για σκοτεινή ενέργεια. Ακόμα και αν δεν μπορούν να μελετήσουν απευθείας ούτε την σκοτεινή ύλη, ούτε την σκοτεινή ενέργεια (αφού δεν μπορούν να τα "δουν" με κάποιο τρόπο) υποθέτουν την ύπαρξή τους.

Σου έτυχε καμιά φορά να σκεφτείς κάτι (αβίαστα) και να συμβεί; Να δεις κάποιο όνειρο και να πραγματοποιηθεί; Να νιώθεις κάποια παρουσία κοντά σου ενώ είσαι μόνος στο δωμάτιο; Πόσες και πόσες ταινίες έχουν βασιστεί σε τέτοια σενάρια; Σε κάποια περίοδο της ζωής του κάθε άνθρωπος πιστεύω πέρασε από το  στάδιο του προβληματισμού κατά πόσο υπάρχουν φαντάσματα. Πολλές παραδόσεις-μύθοι συντελούν στην ανάπτυξη τέτοιων πεποιθήσεων. πχ. Η ψυχή ενός νεκρού περιπλανιέται στη γη, ανάμεσα στους ζωντανούς, για 40 μέρες από τη μέρα του θανάτου του.

Εγώ τίνω να πιστεύω την εκδοχή της 5ης διάστασης. Δηλαδή ότι υπάρχει κόσμος που ζει στην 5 διάσταση. Η 5η διάσταση είναι διάσταση χώρου, για να μην ξεφεύγουμε. Ο κόσμος όπως τον αντιλαμβανόμαστε τώρα έχει 3 διαστάσεις χώρου και μια διάσταση χρόνου. Για να αντιληφθούμε μια 5η διάσταση, (τέταρτη διάσταση χώρου) αρκεί να κάνουμε μια αντιστοίχιση για το πώς μπορούμε να εξηγήσουμε την 3η διάσταση όταν καταλαβαίνουμε την 2η διάσταση.

Σκέφτου να στέκεσαι στην αρχή μιας μεγάλης πεδιάδας και να αγναντεύεις μέχρι τον ορίζοντα. Εκεί που στέκεσαι τοποθετάς μια κόκκινη σημαία. Ένας που αντιλαμβάνεται μόνο 2 διαστάσεις χώρου, δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται να περπατά μόνο ευθεία προς τον ορίζοντα και να βρέθεται πίσω από την κόκκινη σημαία που τοποθέτησε πριν ξεκινήσει. Εμείς όμως μπορούμε, επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό που φαίνεται να είναι δυσδιάστατο (επίπεδο) , ουσιαστικά είναι τρισδιάστατο (σφαίρα) και όταν ξεκινήσεις από την Λάρνακα με αεροπλάνο που κατευθύνεται όλο ανατολικά, σε κάποια φάση θα φτάσει στην Μόρφου.

Με τον ίδιο τρόπο, σκέφτου να στέλνεις ένα πύραυλο από μια βάση στη Λάρνακα ο οποίος σε κάποια φάση θα φτάσει κάτω από την Λάρνακα! Θεωρητικά τουλάχιστο νομίζω μπορείτε να το συλλάβετε.

Υπάρχει που λέτε ένας αθέατος για μας κόσμος στην 5η διάσταση. Εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε τις προβολές των όντων στις 3 διαστάσεις του χώρου. Από τη στιγμή που βλέπουμε μόνο προβολές αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μας δυσκολεύει να αντιληφθούμε για το τι πραγματικά συμβαίνει στην 5η διάσταση! Ίσως αυτό έχει να κάνει με το τρίτο μάτι που ακούεται σε διάφορες θρησκείες - ίσως και όχι!

Ποιος ξέρει; Εγώ πάντως το βρίσκω πολλά ανώριμο να τσακκώνεσαι μες το facebook κατά πόσο υπάρχει ή όχι Θεός. Το σημαντικότερο θα έπρεπε να ήταν η αυτογνωσία, που πολλές θρησκείες μπορούν να σε καθοδηγήσουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι (περισσότερο μέσω του διαλογισμού, όπως ένα είδος διαλογισμού είναι και η προσευχή). Μέσα στα πλαίσια μιας εσωτερικής αναζήτησης νομίζω δεν περιλαμβάνεται το να αποδείξεις οποιουδήποτε ότι βλέπει με λάθος φακό τα πράγματα.

Αν το δεις και σε επίπεδο κοινωνικό, πιστεύω ότι είναι λάθος να επιρρίπτεις ευθύνες σε θρησκείες για την στενοκεφαλιά των ανθρώπων! Αν κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να δει κάποιους παραλογισμούς και αναχρονισμούς σε "κανόνες" / "κατευθυντήριες γραμμές" της θρησκείας την οποία ασπάζεται, δεν νομίζω το πρόβλημα να είναι η θρησκεία, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος.
Στο κάτω-κάτω κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι είχε άμεση επικοινωνία με τον θεό (του), όπως και κανέις δεν μπορεί να αποδείξει ότι κανένας και ουδέποτε είχε άμεση επικοινωνία με τον θεό (του).


Είπα να γράψω κάποια πράγματα δαμέ για να μεν τα γράψω αλλού και να μπω σε μια συζήτηση άνευ ορίων και λογικής.

(Αν εσυζητούσαν το κατά πόσο υπάρχει δημιουργός, νομίζω θα ήταν μια πιο λογική συζήτηση. Και θα με ενδιέφερε εάν θα γινόταν σε επίπεδο Γης, γαλαξία, σύμπαντος ή εάν έμπαιναν στη διαδικασία να προβληματιστούν κατά πόσο η ζωή είναι κάτι πέραν από την ύλη.)

[Δεν είναι τεκμηριωμένο κείμενο το πιο πάνω, απλά ένα ψηφιδωτό μη-επιβεβαιωμένων πληροφοριών. Πηγή: η μνήμη μου από διάφορες διαλέξεις που παρακολούθησα και διάφορα άρθρα που διάβασα κατά καιρούς :P)]

1 σχόλιο:

  1. Μου άρεσε...

    Πολλές φορές έχουμε την ανάγκη να ανήκουμε κάπου και η θρησκεία ικανοποιεί αυτή την ανάγκη, όπως και οι αθλητικές ομάδες.

    φαντάζομαι την πέμπτη διάσταση ως κάτι το πνευματικό... για την ακρίβεια θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες απο πέντε διαστάσεις...

    κάτι μου λέει οτι τα όνειρα, οι θρησκευτικές παραδοσεις (π.χ. 7 επιπεδα παραδείσου) και το αψρησιμοποιητο μέρος του εγκεφαλου μας, καποια σχέση εχουν με τις διαστάσεις αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή