--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Γεννιέσαι έξυπνος ή γίνεσαι;

Ξεκίνησα να γράφω αυτή την ανάρτηση και μου βγήκε πολύ μεγάλο το κείμενο. Βαριέμαι τα μεγάλα κείμενα. Το έσβησα και επαναδιατυπώνω:

Είναι η νοημοσύνη κάτι με το οποίο γεννιέσαι ή είναι κάτι το οποίο εξελίσσεις στην πορεία;

Γεννιέσαι έξυπνος ή γίνεσαι; και το σημαντικότερο.. Γεννιέσαι βλάκας ή γίνεσαι;

Εγώ λέω ότι ένας έξυπνος δεν γίνεται βλάκας και Κανείς δεν γεννιέται βλάκας.

Λάθος συλλογισμός όμως, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι δεν υπάρχουν βλάκες... μήπως όντως δεν υπάρχουν βλάκες; Μήπως υπάρχουν απλά κομπλεξικοί, ανασφαλής και αδιάφοροι;

17 σχόλια:

 1. Υπάρχουν διαφορετικά είδη εξυπνάδας.

  Αν κάποιος π.χ. δεν είναι καλός στα μαθηματικά μπορεί να έχει δεξιότητες τις οποίες μπορεί να αναπτύξει... αν του δωθεί το κατάλληλο ερέθισμα.

  Δεν πιστεύω ότι κάποιος γεννιέται έξυπνος η βλάκας... πιστεύω οτι γεννιόμαστε όλοι ίσοι και στην συνέχεια το περιβάλλον και οι περιστάσεις μας ωθούν προς την διαμόρφωση του επιπέδου της οξυδέρκειας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το τελευταίο που είπεν ο/η Ululant Hoodwink βρίσκει με σύμφωνο νομίζω.. Εκτός, βέβαια, αν μιλούμε για ανθρώπους που γεννιούνται με βιολογική ανωμαλία είτε προς την εξαιρετική ευφυία ή το αντίθετο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απο ντοκυμαντερ που εχω δει αλλα κι απο αυτα που έχω βιώσει μεσω άλλων το IQ μετην κλασσικη εννοια δλδ ποσο γρήγορα μπορεί ενας εγκεφαλος να επεξεργάζεται πληροφορίες ειναι κατ εξοχήν έμφυτο.Αν ήταν θεμα περιβαλλοντος τοτε θα επαρατηρειτο υψηλη ευφυία τοπικα.Κατι τεθκιο προφανως εν ισχύει και μαλιστα η κατανομη της στον κοσμο παρουσιάζει την γνωστη γκαουσιανη κατανομή.Αρα οποιος απέχει απ τον μεσο ορο μπορει να χαρακτηριστεί έξυπνος ή βλάκας.Αρα ειναι καθαρα βάσει μέσου όρου.
  Να πω δε οτι το ταλέντο (ζωγραφικη ,χορος κτλ ) δεν έχει καμία σχέση με τουτο που λέμε IQ με την κλασσικη έννοια.Παρατήρησα δε, οτι το ΙQ κατα μεγαλη πλειοψηφία εν κληρονομικο.Παρατηρειστε το π.χ. σε παιδιά πανεπιστημιακων.

  Ωραιες συνεντεύξεις υπαρχουν απο τον Νικο Λυγερο , άτομο ακραια ευφυή (189) που λεει ακριβως οτι τουντην ευλογία εκαταλαβε την σε πολλα μικρη ηλικία.

  http://www.youtube.com/watch?v=RiJhnEqy2p0&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=B2bazvIkek8

  Συμπερασμα.Εν υπαρχει λογος να νοιωθει καποιος ντροπιασμένος αν του πουν οτι εννεν έξυπνος.Το πραγματικα ντροπιαστικο είναι αν τον χαρακτηρισουν τεμπελη.
  Ο καθε ενας πρεπει όι να συναγωνίζεται να ξεπεράσει τον αλλον αλλα τον ιδιο του τον εαυτο.

  Η-anonymous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. H-Anonymous αντιλαμβάνομαι τι λες αλλά δεν συμφωνώ 100% μαζί σου...

  Οταν λέμε "περιβάλλον" μπορεί να εννοούμε οικογενειακό και μαθησιακό περιβάλλον... δύο παιδιά μπορεί να ζουν στη ίδια γειτονιά αλλά το οικογενειακό και το μαθησιακό τους περιβάλλον μπορεί να διαφέρει πολύ... σωστά?

  Αν ήταν γονιδιακό τότε τα παιδιά μιας οικογένειας θα είχαν το ίδιο επίπεδο νοημοσύνης. Παρατηρούμε όμως συχνά αδέρφια (διαφορετικών ηλικιών) να έχουν διαφορετικές κλίσεις και διαφορετικό επίπεδο νοημοσύνης σε διάφορα θέματα.

  Ο ίδιος ο Einstein έγινε ο Einstein λόγω της επιρροής του μηχανικού πατέρα του και κάποιου οικογενειακού φίλου. Ενώ αρχικά ηταν άριστος μαθητής στο σχολείο στη συνέχεια οταν άλλαξε σχολείο παραπονιόταν για το μαθησιακό περιβάλλον με αποτέλεσμα και είχε κακές αποδώσεις και επανήλθε στο σωστό δρόμο όταν έλαβε τος σωστές παροτρύνσεις. Υπο προυποθέσεις ενδεχωμένως να παρέμεινε για πάντα στην αφάνεια και αυτό απλά αποδυκνύει την σημασία της αλληλεπίδρασης με τον περίγυρο.

  Ένας εγκέφαλος μπορεί να επεξεργάζεται διαφορετικές πληροφορίες με διαφορετική ταχύτητα. Έχουμε άτομα τα οποία υποφέρουν απο δυσλεξία και όμως έχουν καλές μαθηματικές δεξιότητες ενώ άτομα που υποφέρουν απο dyscalculia έχουν λογοτεχνικές δεξιότητες... δεν θα χαρακτήριζα κανένα απο αυτούς ως βλάκα.

  Το normal distribution δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω των του θετικού skewness και του αρνητικού kurtosis που παρουσιάζεται σε πολλές μελέτες με αποτέλεσμα να υποδυκνύουν ψηλότερο αριθμό έξυπνων ανθρώπων και οδηγόντας στην ανάγκη υιοθέτησης εναλλακτικών distributions όπως το weibull

  Το κυριότερο πρόβλημα όμως προκύπτει απο το οτι δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός της ευφυίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι οποιεσδήποτε απόπειρες για την μέτρηση αυτής ακυρώνονται επίσης απο το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στα πειράματα έδειξαν την τάση να βελτιώνουν την επίδοση τους ανάλογα με τον αριθμό των tests που υποβλήθηκαν δημιουργώντας επιστημολογικές και οντολογικές αμφιβολίες για την ποιότητα των μετρήσεων.

  Προσωπική μου άποψη είναι οτι η συναισθηματική εξυπνάδα δηλαδή η ικανότητα να λύνεις καθημερινά προβλήματα και να έχεις αμοιβαίο αλληλοσεβασμό με τον περίγυρο σου, είναι πιο σημαντικό σημάδι εξυπνάδας παρά η ικανότητα να σκοράρεις καλά σε μερικά αμφισβητούμενα IQ Tests.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Aγαπητε μου να πάρω τα θέματα ενα προς ένα οπως τα έχεις απαντησει για να δώσω κι εγω τις δικες μου απαντήσεις.

  Εχω πει οτι είναι εμφυτο δλδ γονιδιακό.Αυτο δεν σημαίνει , το ν ασχοληθεί καπoιος με την μηχανολογία και o αδελφος του με την δικηγορία , οτι ο ένας υπολοίπεται σε δείκτη νοημοσύνης από τον αλλον.Συνήθως σε τετοιες περιτπωσεις είναι πολυ επιτυχημένοι , ο καθένας στον τομέα του.Επισης δεν σημβαινει να είναι πάντα κληρονομικο.Αν δεις στο βιτεο , ο Ν.Λυγερος χαρακτήρισε ιδιαιτερα ευφυη τον παππου του και όχι τους γονεις του.


  Επισης ιδιο επίπεδο νοημοσύνης δεν υπαρχει μιας και δεν μπορει κάποιος να το μετρήσει επ ακριβως.Πανω κατω ομως θα δεις γονους μιας οικογενειας να είναι ιδιαιτερα ευφυείς , εαν και οι γονεις ειναι το ιδιο , χωρις επαναλαμβάνω να παρουσιάζουν ακριβως ιδια χαρακτηριστικα ευφυίας.
  Επισης η κλίση δεν έχει καθόλου να κάνει με το I.Q.

  O Αινσταιν δεν έγινε ο άινσταιν διοτι πήρε το ερεθσισμα απο κάπου , εγινε ομως διοτι δεν είχε ψηλο δεικτη ευφυιας και κατ επεκταση οταν ασολήθηκε πυρετωδως με το θέμα που τον ενδιέφερε είχε αυτα τ αποτελεσματα.Αν θυμουμαι καλα ο δεικτης ευφυιας του ηταν καπου 150 και απο μελετες του εγκεφαλου του παρατήρησαν δίπλες στα στρώματα του εγκεφαλου του που τουτο αύξανε την επιφανεια του και η συγκεκριμένη διάταξη έδιδε του το πλεονέκτημα να χωρει στο κρανιο του.
  Ενα επισης κλασσικο παραδειγμα I.Q και ερεθίσματος ήταν βεβαιως τα μαθηματικα στα οποια επειδη δεν είχε καλες βασεις απο μικρος δυσκολεύοταν αρκετα για ν αποδείξει τις θεωρίες του και γι αυτο ενας απο τους 4 μεγαλους μαθηματικους που τον πλαισίωναν ηταν και ο περίφημος καραθεοδωρη.
  Αλλα υπαρχει και το αλλο.
  Η μεγαλύτερη ιδιοφυία που εμφανίστηκε πανω στην γη , ο ΝταΒίντσι , δεν είχε καθολου μορφωση διοτι ηταν εξώγαμο αλλα η ευφυία του τον οδήγησε σε τουτα ουλλα τα θαυμαστα που ξερουμε σημερα.
  Αρα , η ευφυία υπάρχει, το θέμα είναι αν θα δωθουν οι ευκαιρίες σε ένα άνρθρωπο να την εκμεταλλευτεί.


  Το οτι δεν υπαρχει ενας κοινα αποδεκτα ορισμος της ευφυίας ειναι σωστο , οι διαφορες κατανομες μπορει ν αλλάζουν αναλογως με το ποσο κατανοουμε τουντο θέμα αλλα οπως ξερεις ολες εχουν μεσο όσο , αποκλίσεις κτλ.Αρα η ουσια δεν αλλάζει οσον αφορα τον μεσο ορο και ποσο απεχει που τουτο κτλ..

  Για το τελευταιο δεν μπορω να εκφερω άποψη.Γουστα εν τουτα.Αλλωστε ολοι τουτοι οι ευεργετες της ανθρωποτητας ήταν κατα βαση αντικοινωνικοι.

  H-anonymous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. H - Anonymous σε ευχαριστώ για τις απόψεις σου. Πάλι διαφωνούμε σε μερικά σημεία.

  Δεν σημαίνει οτι και τα δυο αδέρφια θα είναι επιτυχημένοι. Για παράδειγμα αφου αναφέραμε τον Einstein, o ένας του γιος έγινε μηχανικός και ο άλλος σχιζοφρενής έγκλειστος σε ίδρυμα. Αν δεν είναι κληρονομικό τότε δυσκολεύομαι να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να γεννηθεί έξυπνος. Το video δεν το είδα αλλά σου υπόσχομαι να το δω. Ο συσχετισμός με τον παππού του ανθρώπου αυτού θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν spurious δηλαδή να μην έχει κάποια βάση.

  Συμφωνώ με αυτό που είπες για την μέτρηση της νοημοσύνης. Όμως το παιδί μιας γιατρού και ενός πυρηνικού φυσικού θα είναι διαφορετικό απο το παιδί ενος εγκληματία και μιας πόρνης... όχι λόγω των γονιδίων αλλά λόγω του διαφορετικού περιβάλλοντος στο οποίο τα δυο παιδιά θα μεγαλώσουν. Αυτό φυσικά είναι απλά η άποψη μου... για να το εξετάσουμε μέσω έρευνας θα πρέπει να ανταλλάξουμε τα παιδιά των δυο ζευγαριών στη γέννηση τους και να δούμε πως θα εξελιχθούν στη συνέχεια... κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό.

  Η κλίση έχει σχέση με τις νοητικές δεξιότητες... όπως και εσένα φαντάζομαι οτι σου αρέσει να κάνεις κάποια πράγματα γιατί τα αντιλαμβάνεσαι καλύτερα απο άλλα πράγματα.

  Διαφωνώ με αυτό που λες για το πως έγινε ο Αινσταιν. Αν δεν του έδινε το περιβάλλον του τα ερεθίσματα ίσως να μην είχαμε ακουσει ποτέ για αυτόν. Μικρός έκανε δυο ανακαλύψεις τις οποίες να μην έκανε αν ήταν γιος γεωργού. Όσο αφορά το μυαλό του, δεν ξέρουμε αν η κότα γέννησε το αυγό η το αυγό την κότα, αφού αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να διαμορφωθεί έτσι λόγω της χρήσης που του έκανε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

  Διαφωνώ με αυτό που λες για τον Αινσταιν και τα μαθηματικά. Υπάρχουν αρκετές πηγές που λένε οτι είχε διακριθεί και είχε ροπή σε αυτά από μικρός. Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούσε 4 μαθηματικούς ήταν απλά γιατί στην εποχή του δεν υπηρχαν ηλ. υπολογιστές. Χρειαζόταν μαθηματικούς για να μπορεί να διεξάγει τις έρευνες και τους περίπλοκους υπολογισμούς του όπως οι σημερινοί επιστήμονες χρησιμοποιούν τους ηλ. υπολογιστές.

  Με αυτό το οποίο λες για τον Ντα Βίντσι (οτι δηλαδή ηταν αμόρφωτος και δεν είχε ερεθίσματα στη παιδική του ηλικία) διαφωνεί η αγγλική έκδοση του wikipedia. Αν όμως είσαι σίγουρος για τις πηγές σου θα μπορούσαμε να το ψάξουμε περισσότερο αν θες.

  Αυτό που λες για τις κατανομές είναι πολυ σωστό. Μόνο που εγώ δεν αμφισβητω την απόκλιση αλλά το τι μετρούν αυτές οι κατανομές και αν μπορεί πραγματικά να μετρηθεί αυτό που λες εσύ.

  Όσο αφορά το τελευταίο όπως είπα είναι η προσωπική μου άποψη. Παραδόξως ο Αινστάιν ηταν κοινωνικός (είχε τεράστια αλληλογραφία με φίλους και συναδέλφους), το ίδιο και ο Λεονάρτο Ντα Βίντσι και ο Thomas Edison αλλά και ο Πυθαγόρας της αρχαιότητας ο όποιος έδιδε βαρύτητα στον θεσμο της φιλίας. Αν αναφέρεσαι στο σύνδρομο APD (Antisocial Personality Disorder) και αν έχεις κάποιες πηγές πάρα πολύ ευχαρίστως να τις διαβάσω.

  Σε ευχαριστώ για απόψεις σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φίλε H-anonymous, απευθύνομαι πρώτα σε σένα επειδή θέλω να σε ευχαριστήσω για τα βιντεάκια που μοιράστηκες. Πραγματικά νιώθω καλύτερα (σαν μια γενική κατάσταση) μετά που το είδα. Βασικά το πρώτο ήταν εξαιρετικό, καλύτερη και πιο δομημένη συνέντευξη (έστω και αν η δημοσιογράφος δεν καταλάβαινε το χιούμορ του).


  Ululant μου, η ισότητα δεν έχει να κάνει ούτε με τις ικανότητες, ούτε με τις δυνατότητες κάποιου ανθρώπου. Η ισότητα έχει να κάνει με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων. Όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, όπως όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο θάνατο - όπως και όλοι πρέπει να έχουμε ευκαιρίες ανέλιξης. Αν κάποιος είναι πιο ψηλός μου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ μας, όπως αν κάποιος είναι πιο έξυπνός μου δεν σημαίνει ότι έχει παραπάνω δικαιώματα. Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ της ισότητας και της ισοπέδωσης! Θα συμφωνήσω όμως ότι τα ερεθίσματα και κατά προέκταση το περιβάλλον, συμβάλει αρκετά στην αναπτυξη οποιοδήποτε δεξιοτήτων.

  Twisted, να υποθέσω ότι το σχόλιό σου περί "βιολογικής ανωμαλίας" βασίζεται στο ότι πιστεύεις ότι όντως είναι γενετικό το θέμα της εξυπνάδας;

  Αγαπητό μου Τριφύλλι :), χαίρομαι που βλέπω ότι διάς το γυρό σου ακόμα!

  Γενικά σχόλια:
  Διακρίνω δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες στα σχόλια. Δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ, ούτε με τη μια ούτε με την άλλη. Η μια πλευρά το βλέπει κοινωνικά, η άλλη πλευρά το βλέπει ορθολογιστικά.

  Εγώ πιστεύω ότι γεννιέσαι έξυπνος, δεν γίνεσαι.Το περιβάλλον σου μπορει να σε αναδείξει ή να σε αποσιωποιήσει. Αν είσαι έξυπνος αλλά μεγαλώνεις σε ένα σπίτι χωρίς βιβλία, χωρίς κάποιο να ασχοληθεί μαζί σου - τότε χάνεις πολύτιμο χρόνο. Αν όμως έχεις τα μέσα να φτάσεις στη γνώση, τότε θα ανοίξουν πιο γρήγορα οι πόρτες για ακόμα περισσότερη γνώση.


  Μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα στη ζωή σου έστω και αν δεν είσαι έξυπνος, επειδή αν δουλέψεις για κάτι μπορείς να το πετύχεις. Απόδειξη τόσοι που σπουδάζουν, και κάνουν και μεταπτυχιακό και διδακτορικό και μετά κάνουν έρευνες. Αλλά πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά έξυπνοι; Και πόσοι έξυπνοι δεν σπούδασαν, ή σταμάτησαν στο πτυχίο.. επειδή οι καταστάσεις τους ανάγκασαν;

  Η συναισθηματική εξυπνάδα είναι αρκετά σημαντική ιδιότητα. Να την αναλύσουμε καμιά μέρα πιο πολλά.

  Άρεσε μου ο διαχωρισμός της κοινωνίας από την ανθρωπότητα που έκαμε ο κ.Λυγερός. Εξηγά και τις διαφορετικές απόψεις που εδιατυπωθήκαν κάτω που τούτη την ανάρτηση.

  (άσχετο)Να σταθώ και σε μια λέξη που είπε ο Ululant. "Οξυδερκής"! οξυδερκής < αρχαία ελληνική ὀξυδερκής < ὀξύς + δέρκομαι ("βλέπω")
  Βαρυσήμαντη λέξη :). Απλά λατρεύω το πώς η γλώσσα κρύβει τόση σοφία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Shamrock, ο Άινστάιν είχε πρόβλημα με τα μαθηματικά, δεν ήταν επειδή δεν υπήρχαν υπολογιστές :).

  Εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεσαι την κοινωνικότητα. Εγώ το πήρα ότι δεν προσπαθούν να κάνουν φίλους, παρέες - να νιώσουν αποδεκτοί. Το να ανταλλάσεις αλληλογραφία δεν είναι δείγμα κοινωνικότητας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κατ αρχας αγαπητε μου να κάμω ένα γενικο σχόλιο

  Στην φυση δεν υπάρχει ποτε τιποτε απόλυτο.Μιλω ομως το πως συμπεριφέρεται η φύση σε πολλα μεγάλο βαθμό.


  Η ευφυία δεν ειναι απολυτα κληρονομικη.Αυτο που είπα, είναι κατα Βαση κληρονομική.Επισης η φύση δημιουργει και κάτι τελειως άσχετα μεταξυ τους αλλα τουτο ειναι καθαρα στο θεμα της τυχαιοτητας ( αυτο που ο χωκινγκ ειπε οτι ο Θεος παιζει ζαρια κτλ...).

  Στο δια ταύτα
  Βλέπω οτι αναφερεις πολλα συχνά παραδείγματα που δεν εχουν σχέση με την νοημοσύνη.Και εξηγούμαι
  Το οτι ο ενας γιος του αινσταιν εγινε μηχανικος δεν σημαινει οτι δεν ήταν έξυπνος .Το οτι ο αλλος ήταν σχιζοφρενης , επισης.
  ΜΠΟΡΕΙ ΟΝΤΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ.Δεν καταδικνυουν ομως τα επαγγελματα τους τι δεν ήταν.
  Αλλο το τι καμνει κάποιος στη ζωή του και άλλο πραμα αν είναι ευφυής.
  Και ο ντα βιντσι μηχανικος ήταν...
  Αλλο πραγμα η λανθανουσα ευφυία και αλλο η ενασχόληση .
  Επισης η κλίση δεν έχει να κάμει με την ευφυία.
  Ευφυής μπορει είναι ενας ζωγραφος , ενας ποιητης , φιλόσοφος μαθηαματικο φυσικος κτλ.
  Απλα εαν ,οντως, κάποιος εν ευφυης θα τον βοηθήσει να διαπρέψει σε ότι κι αν ασχοληθεί και αφοσιωθει.
  Μην βλέπεις την ενασχλόληση κάποιου και να κρίνεις την ευφυία του.
  Δλδ μια απο τις κορυφαίες μορφες μαθηματικων που υπηρξαν στον αιωνα μας , ο γκεντελ , επειδη τρελάθηκε και πεθανε απο ασυτια σημαινει οτι δεν ηταν ευφυής?
  Ο Nash επισης τρελαθηκε με τα γνωστα παρατραγουσα στην απομονη νομπελ....

  Συμπρερασμα: Δεν μπορει να συμπερανει κανενας το ποσο ευφυης εν καποιος παρακολουθωντας τον σαν ξενο , απο μακρια .

  Περιπτωση Αινσταιν.
  Δεν εχω ακουσει ποτε για διακριση του στα μαθητικα του χρόνια.Κλιση ναι ,διάκριση όχι.Κι αυτο αποδικνύει οτι δεν σημαινει οτι επειδη τοτε δεν ηταν καλος σε κατι ,οτι δεν ήταν κι έξυπνος.Ως φοιτητης δε, ηταν απο τους χειροτερους!!!Εαν μπορεις σε παρακαλω να μου δωσεις λινκ που να λεει το αντιθετο θα ήταν χρήσιμο.
  Δεν ειναι ομως εκει το θεμα.
  Το θεμα ειναι οτι ουτε καν απο το οικογενειακο του περιβαλλον δεν πηρε το ερεθισμα ,και δεν θα μπορουσε εκ των πραγμάτων,αφου η επιστημονικη κοινοτητα των φυσικων ερμήνευε τοτε τα φυσικα φαινομενα με το μοντελο της κλασσικης φυσικης.
  Ο Αινσταιν με τουτο που εκαμε αλλαξε την δομη της φυσικης!!!.
  Η μαλλον αρχισε να τους λεει οτι ξεχαστε οτι εξερετε , ας τα δουμε αλλιως.
  Δεν θα μπορουσε λοιπον καποιος να του υποδειξει τον δρομο.Απλα εσκεφτηκε διαφορετικα και στο τελος δικαιώθηκε.
  Βεβαιως και γιος γεωργου να ηταν , εφ οσον ειχε χρονο να σκεφτει και να αναλύσει το θεμα οπως ο ιδιος το εσυνέλαβε , το πιο πιθανο ειναι οτι θα ειχαμε το ιδιο αποτελεσμα.(Λεω το πιο πιθανο διοτι οπως προειπα τπτ δεν εν απολυτο)

  Επισης ουδεποτε εχω ακουσει οτι τους μαθηματικους τους ηθελε για να τον βοηθουν σε υπολογισμους.Αποδειξεις ήθελε και γι αυτο δυσκολεύοταν (σε τετοιου υψηλου επιπεδου μαθηματικα)
  Απλα να πω οτι η ευφυία κάποιου εν απο μονη της αρκετη για να οδηγησει σε νεα και ενιοτε ριζοσπαστικα ερεθισματα.
  Ακομα πιο τρανη αποδειξη ειναι ο ντα βιντσι .Ιδου ενα λινκ που αναφερει οτι ηταν νοθος και οι τοτε νοθοι δεν εδικαιουντο, στο μεσαιωνα, μορφωση.
  http://www.matia.gr/7/73/7304/7304_1_5.html  Οσο για τις κατανομες , αυτες πολυ απλα εχουν καποια χαρακτηριστικα .Μπορει να εφαρμοστουν σε πολλα φαινομενα.Ολες εχουν τη δικη τους μεση τιμη , τυπικη αποκλιση κτλ.
  Αρα ενα καποιος ανηκει στην συντριπτικη πλειψηφια χαρακτηριζεται ως κοινου δεικτη νοημοσυνης.Εαν παρεκλινει , τοτε μιλουμε για έξυπνο ή βλακα αναλογως με το ποση εν τουτη η αποκλιση.
  Επισης ελεω του δεικτη νοημοσυνης διαφωνω τουτο που γινεται με τις προεισαγωγικες και για το οτι ολοι εχουν ιση ευκαιρια να επιτυχουν καπου αλλα εν ενα αλλο κεφαλαιο.


  Τελος να πω οτι παμπολλοι κορυφαιοι επιστημονες ηταν αντικοινωνικοι οπως ο ναsh , περαλμαν , ο νευτων , ο τεσλα (που έβαζε τα γυαλια στον εντισον και τον εζηλευκε ο εντισον), ο γκεντελ , ο νταβιντσι (δεν θα τον ελεα κοινωνικο εν αντιθεσει με τον αινσταιν),βαν γηνγκ κτλ .

  Αυτα :) και σορρυ για το μακροσκελες του κειμενου μου.

  H-anonymous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Georgia :) - Έχεις απόλυτο δίκαιο όπως πάντα!!

  H-Anonymous... εσύ έχεις άδικο όπως πάντα! :)

  Η-Anonymous μην απολογήσαι... είναι ευχαρίστηση μου να σε διαβάζω...

  εμ... το link που έβαλες για τον Ντα Βιντσι συμφωνεί μαζί... μου... αναφέρει την μόρφωση του... :P)

  Οχι... δεν ανάφερα κάποιο παράδειγμα που δεν έχει σχέση με την νοημοσύνη... Yπάρχουν πολλά είδη νοημοσύνης και δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτή μέτρηση η ορισμός αυτής. Επίσης λέω ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον κάθε άνθρωπου.

  Εγώ δεν πιστεύω οτι θα ξέραμε τον Einstein σήμερα αν ήταν γιος αμόρφωτου γεωργού.

  O Tesla είναι πολύ καλό παράδειγμα. Λόγω του χαραχτήρα του πολλές απο τις θεωρίες του δεν υιοθετήθηκαν άμεσα αλλά πολλά χρόνια αργότερα. Λόγω του χαραχτήρα του δεν έβρισκε εύκολα χρηματοδότες. Σε αντίθεση, η εταιρεία του Έντισον, η General Electric, ακόμη είναι κολοσσός και μεσουρανεί

  Σκέφτου πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτοί όλοι που αναφέρεις αν ήταν συναισθηματικά έξυπνοι.

  Διαφωνώ επίσης για το ότι ο Τέσλα ηταν καλύτερος του Εντισον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Φίλε shamrock επειδη πολλες φορες ακουεται τουτο για ανθρωπους , αν τουτοι ουλλοι ηταν και κατι άλλο απλα δεν θα ήταν ...αυτοι.Δεν μπορουμε να τεμαχίζουμε μια προσωπικοτητα πλαθωντας μιαν αλλη πιο τέλεια.
  Η διαφορα του τεσλα με τον εντισον ηταν οτι ο ενας ήταν ακρως πρακτικος (ο εντισον) ενω ο Τεσλα ηταν απλα...διανοητης.
  Για τον ντα βιντσι εβαλα απλα το λινκ για το νοθος.Το υπολοιπο κειμενο να και σωστο μπορει να παραπεμψει σε λαθος εντυπωσεις.Ο ντα βιντσι οχι μονο δεν ειχε μορφωση αλλα και πολυ δυσκολα παιδικα χρόνια(δεν μπορω να γραφω την ιστορια του) και μεσω της μεγαλης του ιδιφυιας μπορεσε να γραφει μ ενα αλλο τροπο του οποιου τα κειμενα σημερα αναγνωσκοναι με κάτοπτρα.
  Επισης κολλα με τουτο που ειπα για τον αινσταιν στο εξης.Εαν καποιος εχει χρονο ν ασχοληθει με τουτο που τ αρεσκει , τοτε μπορει να μεγαλουργησει ανεξαρτητως αν οι γονεις του ηταν επιστημονες κτλ.Τουτο εγινε με τον ντα βιντσι ο οποιος επειδη ακριβως εργαζοταν σ ενα εργαστηρι μαθαινοντα καποιου ειδους τεχνες με ελαχιστο μισθο , ειχε αφθονο χρονο ν ασχοληθει με τις δικες του επινοησεις.

  Γεωργια δεν διαφωνω μαζι σου απλα να διευκρινησω οτι διδακτορικα πολλα .Λλια ομως εν τζεινα που καμνουν την διαφορα και κυριως εν τουτοι που εν πραγματικα εξυπνοι που τραβουν το κουπι για την ανθρωποτητα.Το θεμα ομως , οπως προειπα, εννεν να ανταγνωνιστεις τον αλλο , αλλα τον εαυτο σου και να νοιωθεις οτι καθε φορα γινεσαι και καλύτερος.

  H-anonymous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. H-anonymous

  Αυτο είναι το link για τον Αινσταιν που μου ζήτησες. Το ότι είχε μαθησιακές δυσκλολίες και είταν κάκιστος μαθητής ισως να είναι ακόμη ενας μύθος

  http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein#Early_life_and_education

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αγαπητέ Shamrock, "Georgia :) - Έχεις απόλυτο δίκαιο όπως πάντα!!" .. είχαμε τον Ululant τόσο καιρό, τωρά έπιασες μας κι εσύ στο δούλεμα! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Τι εννοείς "είχαμε τον Ululant"?... ακόμα εδώ είμαι! :P

  Εμ... αφού έχεις πάντα δίκαιο :)

  καληνύχτα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Γεννιέσαι βλάκας. Καταντάς έξυπνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ενδιαφέρουσα άποψη.. για το τι είναι κατάντια ή όχι, υποθέτω ότι εξαρτάται με ποιου τη πλευρά είσαι ;).

  ΑπάντησηΔιαγραφή