--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Ημέρα της γυναίκας

Μέχρι τα 17 μου, ως θηλυκό, ζούσα σε ένα προστατευμένο και ευνοϊκό περιβάλλον. Οι απόψεις περί ισότητας και ανισότητας περιορίζονταν σε θεωρητικό επίπεδο. Και αφού σε θεωρητικό επίπεδο το σωστό και το πρέπον είναι να υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, αντιλαμβάνεσαι ότι όσα επιχειρήματα και να ακούγονταν σε μια συζήτηση, το σωστό παρέμενε ότι τα δύο φύλα είναι ίσα!

Το μόνο που μου την έσπαζε στο λύκειο ήταν στο μάθημα της γυμναστικής που τα αγόρια μονοπωλούσαν το γήπεδο της καλαθόσφαιρας, και σπάνια είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε. Μια φορά θυμάμαι πήγαμε να διαμαρτυρηθούμε στη διεύθυνση η οποία μας στραβοκοίταξε και μας ζήτησε να φύγουμε με τρόπο.


Μετά πήγα στο πανεπιστήμιο, όπου οι κανόνες ήταν διαφορετικοί. Οι κοπέλες στην πλειοψηφία τους ήταν 17-18 χρονών, ενώ οι άντρες (πλέον) ήταν 20-21. Αυτό από μόνο του άλλαζε πολλά στη ζυγαριά. Η αντιμετώπιση κάποιων καθηγητών ήταν αρκετά αποκαρδιωτική. Θυμάμαι την πρώτη άσκηση που παρέδωσα, την οποία έδωσα σε ένα συμφοιτητή μου και την παρέδωσε αυτούσια κι αυτός. Εγώ πήρα 85%, αυτός 92%.
Ένας καθηγητής σχολίαζε ότι θέλει παραπάνω συμμετοχή από τις κοπέλες, "εκτός εάν έχουν δίκαιο όσοι λένε ότι οι γυναίκες δεν είναι τόσο καλές στον προγραμματισμό" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τοτε στο τμήμα το ποσοστό των κοπέλων θα ήταν 20%, νομίζω ήταν αναμενόμενο να συμμετέχουν λιγότερες γυναίκες από άντρες!

Κάτι συμφοιτήτριες μου πήγαν να ζητήσουν παράταση για μια εργασία επειδή δεν θα προλάβαιναν, και η απάντηση του καθηγητή (άλλος αυτός) ήταν: "Για να πάτε κομμωτήριο βρίσκετε χρόνο!".

Μια φορά έδωσα κώδικα που έγραψα στα πλαίσια ενός μαθήματος, σε ένα παιδί άλλου έτους για να τον χρησιμοποιήσει σε μια έρευνα που έκανε. (γιατί να κάτσει να γράψει ξανά κάτι που είχα ήδη έτοιμο). Την επόμενη μέρα με βρίσκει και μου λέει: "Γράφεις πολύ ωραίο κώδικα... για γυναίκα." !!! Εννοοείται ότι του μουρμουρούσα για πολλές μέρες για αυτή του την κουβέντα! Ούτε μια καλή κουβέντα δεν μπορούν να πουν ρε παιδί μου.


Αποφοιτήσαμε με το καλό και πήγαμε σε δουλειές. Είναι γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα, συνήθως (εξαιρούνται οι πού μεγάλες εταιρείες - ξένες εταιρείες) οι άντρες πιάνουν περισσότερα από τις γυναίκες σαν πρώτο μισθό. Αυτό φυσικά οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι ο άντρας είναι 2 χρόνια μεγαλύτερος, και ο εργοδότης κρίνει ότι έχει άλλες ανάγκες. Η διάκριση όμως παραμένει.


Η κύπρια γυναίκα έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την πραγματική ισότητα. Τα κοινωνικά στερεότυπα της κύπριας μάνας που φροντίζει για όλα δεν της αφήνουν και πολλά περιθώρια για άλλες δραστηριότητες. (Δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο και της κύπριας γιαγιάς που κατά τη γνώμη μου αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες από αυτές που θα έπρεπε).

Ας μη μιλήσουμε για την σεξουαλική ισότητα, είναι ένα τεράστιο θέμα και πιστεύω ότι είναι ατέλειωτο. Να πω μόνο ότι ενοχλεί με αφάνταστα που όταν δουν μια πετυχημένη γυναίκα σπεύδουν να την χαρακτηρίσουν "αγάμητη" ή "πουτάνα".


Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, αν είσαι εμφανίσιμη γυναίκα τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τυγχάνεις μιας καλής αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Αυτό οφείλεται φυσικά στον τρόπο που "σκέφτονται" οι άντρες.

Τώρα δεν μπορώ να πω ότι νιώθω άμεσα την κοινωνική ανισότητα. Είτε δεν με αγγίζει, είτε έπαψε να με ενδιαφέρει.

6 σχόλια:

 1. Ολα τουτα στο ucy?Επρεπα να πάεις αχτένιστη χαχα!!!.

  Ασχετο αλλα έχω την απορία.Πως γίνεται ουλλοι οι μεγαλοι προφερορες ναν άντρες?
  Ξερεις καμια στην εποχή μας ,πραγματικα μεγαλο όνομα επιστημόνισσας?

  H-Anonymous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα και φυσικά στο ucy! Εγώ το 99% των ημερών ήμουν ακτένιστη :P. Οι συγκεκριμένες κοπέλες εντωμεταξύ απλά είχαν εύκολο μαλλί :P, σιγά να μην πήγαιναν κομμωτήριο!

  Της εποχής μας δεν ξέρω καμιά, όπως και δεν ξέρω και κανένα για να είμαι ειλικρινής. Ξέρω γιατί δεν τους ξέρω όμως. Επειδή οι επιστήμονες δεν προβάλλονται από τα μέσα και δεν έχω επαφή με τον επιστημονικό χώρο για να έχω πληροφορίες εκ των έσσω! Τώρα κατά πόσο υπάρχουν και σε ποιο ποσοστό θα σε γελάσω. Στα βραβεία Νόμπελ ( http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/lists/all/index.html ) πάντως εμφανίζονται λίγα γυναικεία ονόματα.

  Με κάθε επιφύλαξη, (σαφώς και επηρεασμένη από τη δική μας κοινωνία) εικάζω ότι ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας ως μητέρα, αλλάζει τις προτεραιότητές της σε κάποια φάση στη ζωή της και κάπου αφήνει στη μέση οτιδήποτε θαυμάσιο θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δέχομαι ότι οι γυναίκες σαν πλάσματα, υστερούν σε νοημοσύνη ή σε ικανότητες από τους άντρες. Ενδιαφέρουσα απορία πάντως! Εσύ τι νομίζεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επειδη σ αρεσκει η φυσική , θα μπορουσες π.χ ν ανατρέξεις σε κορυφαιους θεωρητικους του αιώνα μας.
  Καμνει μου εντυπωση οτι οντως εν αντρες .Αν θελεις μπορω να εβρω την λίστα να την παραθέσω.
  Υπάρχει όμως μια πολλα υποσχόμενη θεωρητικη που θεωρείται απο τους κορυφαίους θεωρητικους στον κοσμο. To ονομα της εν Λιζα ράνταλ στο πανεπιστημιο του χαρβαρντ.Ενα αξιοπερίεργο?Μολις η τριτη γυναικα που καταλαμβανει θέση στο συγκερκιμενο τμημα!!
  Η αλήθκεια εν οτι μονο τουτη εκαταφερα να εντοπισω ως επιστημονισσα πρωτης γραμμης.
  Επισης καμνει μου εντυπωση που δεν υπαρχουν "μαύροι " κορυφαίοι επιστήμονες!!.
  Γιατι αραγε? Ο ενας εκ των 2 επιστημόνων που ανακάλυψαν την δομη του ΔΝΑ εξέφρασε την αποψη οτι η μαύροι εχουν κατα μεσο ορο χαμηλότερο ΙQ.
  Ενδιαφέρον ζήτημα ήβρε το και ενας εκ των 3 εφευρετων του τρανζίστορ ο οποιος
  ασχολήθηκε και τουτος με το συγκεκριμενο ζήτημα και εξεφρασε την ίδια γνωμη.

  Αληθεια ψεματα δεν ξέρω σίγουρα εν πραγματικοτητες που με προβλήματίζουν.
  Οσο για το I.Q. ?
  Eιχα διαβάσει σε μια ερευνα οτι οι γυναικες κατα μεσο ορο εχουν υψηλότερο απ αυτο των ανδρων .Γιατι απουσιαζουν απο την επιστημονικη ελιτ δεν ξέρω.

  Αυτα :)

  H-Anonymous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για τους μαύρους (εν το βάλλω σε εισαγωγικά επειδή εν κυριολεκτικά μαύροι οι ανθρώποι) νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε κάποιες αλήθειες κάτω. Οι παραπάνω μαύροι είναι στην Αφρική, και οι χώρες στην Αφρική υποφέρουν πρώτα απ' όλα από πείνα και διάφορες αρρώστιες. Μην ξεχνάς ότι και το IQ μπορεί να "δουλευτεί" - δεν είναι μετρητής της έμφυτης νοημοσύνης! Έτσι έρευνες που μιλούν για "μέσους όρους" για μένα προσωπικά είναι στατιστικά στοιχεία - όχι επιστημονική απόδειξη. Δεν σημαίνει ότι επειδή ισχύει ότι οι άνθρωποι κάποιας φυλής έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, ότι η φυλή τους είναι η αιτία για αυτό. Αν ήταν έτσι να μιλήσουμε και για το οξυζενέ και πώς επηρεάζει το δείκτη νοημοσύνης :P.

  Αρέσκει μου η φυσική, λατρεύω την για την ακρίβεια - αλλά τούτο δεν με κάμνει να εμπιστεύομαι περισσότερο τις απόψεις ενός επιστήμονα/φυσικού για κοινωνικά θέματα. (Φυσικά εξαρτάται πού κατατάσσεις το IQ. Στην κοινωνιολογία ή στη βιολογία; Ή μήπως και στα δύο;)

  Πάλε για τις γυναίκες και τον δείκτη νοημοσύνης πιστεύω είναι θέμα κοινωνικό. Οι κοπέλες κατά πλειοψηφία είναι πιο μελετηρές από τα αγόρια σε μικρές ηλικίες. Επίσης, το γεγονός ότι ένας άντρας έχει συνήθως πιο πολλή μυική δύναμη κάμνει τον να σκέφτεται πιο συνοπτικά. πχ. αν ένας άντρας πρέπει να μετακινήσει κάτι βαρύ, θα το σηκώσει και θα το κουβαλήσει. Ενώ μια γυναίκα(αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα άντρα) θα αναγκαστεί να σκεφτεί άλλους τρόπους, όπως το μοχλό, ή να το σπρώξει, ή να σκορπίσει ππιριλιά μες το δωμάτιο για να μετακινηθεί πιο εύκολα. Ε τούτο αναγκάζει τις γυναίκες να αναπτύσσουν περισσότερο τον δείκτη νοημοσύνη τους, για να επιβιώσουν.

  Τώρα, για την απουσία των μαύρων ανθρώπων από την επιστημονική ελίτ.. νομίζω ότι αν κάποιος έχει ταλέντο στον αθλητισμό και στο τραγούδι η επιστήμη μπορεί να περιμένει. :)
  Για την απουσία των γυναικών, τι να σου πω; Ίσως χρειάζεται κάποια να χαράξει το δρόμο, ίσως να επενδύουν χρόνο και μυαλό σε άλλα πράγματα ή ίσως να κάνουν όλη τη δουλειά και να τους κλέβει τη φήμη κανένας άντρας :P. Ό,τι και να σου πω είναι υποθετικά σενάρια :).

  Πολλά εύλογες οι απορίες και οι παρατηρήσεις σου πάντως!

  Έχω κι εγώ μια (λίγο άσχετη) απορία. Στο "Η-Anonymous" που υπογράφεις, το "Η" είναι το ελληνικό άρθρο Η(ήττα) και με αυτό τον τρόπο προσδιορίζεις το φύλο σου, ή είναι κάποιο αρχικό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 2 γλιορες διευκρινήσεις.
  Το H εν κάποιο αρχικο.Για φύλο ειμ αρσενικος.

  Τα εισαγωγικα εβαλα τα διοτι εν υπαρχει μαύρος επιστήμονας.Μαλλον επρεπε να συμπεριλάβω και το επιστήμονας για να ναι συντακτικα σωστο(?).

  Στο θεμα μας.Το IQ δεν εν θέμα κοινωνικο.Εν καθαρα θέμα επιστημονικο αλλα δεν μπορει ο άνθρωπος να το εκφρασει με ακρίβεια.Ετσι ήβρε μια προσεγγιστικη μέθοδο κτλ.
  Τουτο που σίουρα ισχυει ειναι το ότι όλοι μα ολοι οι νομπελίστες είναι εξαιρετικα ευφυείς.Ουλλοι σχεδον ειχαν επιτυχιες απο τον καιρο που ήταν έφηβοι και απλα μετα τα πραματα επηραν το δρόμο τους.Ακομα και ο Άινσταιν που αντιμετωπισε καποια προβλήματα στο σχολειο και μετεπειτα στο πανεπιστημιο αποδείχτηκε οτι είχε μια υψηλή ευφυία σε λανθάνουσα κατασταση.
  Εν ήτα άνθρωποι "κοινοι" που απλα μια μέρα εστρωθήκαν στο θκιάβασμα και εκαταφεραν πραματα μεσα που την δουλειά τους.

  Μια διαφωνια.Ναι μεν το IQ μπορει να βελτιωθεί αλλα θα τα εχαρακτήρίζα οπως το base - offset στον προγραμματισμο.Πολλα λλιη διαφορα μπορει να γίνει κατα την δειαρκεια της ζωης του ατόμου.Είτε σου το κάμνει δωρο η φύση (base) είτε όι και μετα απλα μπορεις καπως να το βελτιωσεις (οffset ) χωρις ομως να μεταβεις σε άλλο επιπεδο.

  H-Anonymous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Tο αρσενικό είναι το πλέον επικίνδυνο καρκινογόνο στοιχείο της φύσης." (τούτο εν το μόνο σίουρο!)

  1ον. http://www.infoplease.com/spot/bhmscientists1.html
  2ον. ε έννεν το συντακτικά σωστό το θέμα, απλά αλλάζει το νόημα :)

  Εν θα διαφωνήσω εντελώς με την προσέγγιση του base - offset. Αλλά πρέπει να παραδεκτείς ότι η πληροφορία που υπάρχει στο περιβάλλον επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτούμαστε και εξελισσόμαστε. Οι τρόποι μέτρησης του ΔΝ ίσως να μην είναι και τόσο απαλλαγμένοι από αυτές τις επιρροές.

  Θα επανέλθω σε τούτο το θέμα του δείκτη νοημοσύνης σε μορφή ανάρτησης, επειδή μου θύμισε κάτι στο οποίο χρειάζεται να επεκταθώ [είχα μια παρόμοια διαφωνία με την καθηγήτρια της φυσικής στο λύκειο, η οποία συμμεριζόταν τη δική σου άποψη - από τότε διαφωνούσα.. λες να μην εξελίχθηκα; :P].


  Για τώρα, θα σε αφήσω με ένα ανέκδοτο - νομίζω είναι σχετικό..

  Τον περασμένο μήνα μια παγκόσμια έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ.
  Η μόνη ερώτηση που υποβλήθηκε ήταν:
  "Παρακαλώ να εκφέρετε την τίμια και ειλικρινή γνώμη σας για τη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων στον υπόλοιπο κόσμο".
  Η έρευνα απέτυχε για τους παρακάτω λόγους:
  Στην Αφρική δεν ήξεραν τι σημαίνει τρόφιμα
  Στην Ανατολική Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει τίμια.
  Στην Αγγλία δεν ήξεραν τι σημαίνει ειλικρινή.
  Στην Δυτική Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει έλλειψη.
  Στην Σκανδιναβία δεν ήξεραν τι σημαίνει πρόβλημα.
  Στην Κίνα δεν ήξεραν τι σημαίνει γνώμη.
  Στη Μέση Ανατολή δεν ήξεραν τι σημαίνει λύση.
  Στη Νότια Αμερική δεν ήξεραν τι σημαίνει παρακαλώ.
  Στις δε ΗΠΑ δεν ήξεραν τι σημαίνει υπόλοιπος κόσμος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή