--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Άδικη ζωή

Σε μια ταινία που είδα πρόσφατα άκουσα μια σοφή κουβέντα: 
"Όταν έχουμε όλοι δίκαιο έχουμε τραγωδία."

Ζούμε μια τραγωδία σε τούτη τη χώρα, μην πω σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πριν λίγα χρόνια ανησυχούσα - σιγά σιγά άρχισα να το βλέπω πιο χαλαρά

Όλοι έχουμε δίκαιο ρε παιδιά. Δεν το λέω ειρωνικά, σοβαρά στο λέω. Αν κάτσω με δημοσίους υπαλλήλους θα το δω το δίκαιό τους, αν μιλήσω με βιοπαλαιστές θα το δω το δίκαιό τους - όπως και του πλούσιου, και του μεγαλοεπιχειρηματία και του ιδιωτικού υπαλλήλου και του παρτάκια και του γέριμου, και του άντρα και της γυναίκας, και του παιδιού!

Πριν μέρες ένας φίλος μου ανέλυσε την θεωρία του για τους "κακούς" ανθρώπους. Έτσι περιληπτικά, ο φίλος λέει ότι δεν υπάρχουν κακοί ανθρώποι - όλοι [όταν δεν είναι σχιζοφρενείς] ό,τι κάνουν το έχουν δικαιολογημένο στο μυαλό τους, δεν κάνουν κάτι επειδή θέλουν να βλάψουν κάποιο. Καλός ο φίλος :). Και αυτός δίκαιο έχει.

Πιο πολύ γουστάρω το νόμο της ζούγκλας. Η επικράτηση του ισχυρού, ξεκάθαρα πράγματα. Φυσικά, η όποια επικράτηση δεν είναι θέμα διάρκειας. Ο νόμος της επιβίωσης ευνοεί αυτούς που εξελίσσονται, όχι αυτούς που επικρατούν προσωρινά.Ο αδύναμος του σήμερα ίσως εξελιχθεί στο δυνατό του αύριο. Και εδώ έρχεται το ενδιαφέρον κομμάτι, ο συσχετισμός που μου έλειπε για να κατανοήσω έστω και στο ελάχιστο το παράλογο αυτό σύστημα της "κοινωνίας".

Η εξέλιξη προκαλείται επειδή αλλάζουν οι συνθήκες. Αλλάζουν με τρόπο που δυσκολεύουν τα είδη πλασμάτων να συνεχίσουν να είναι αυτό που ήταν μέχρι τώρα - έτσι αναγκάζονται και τα είδη αυτά να αλλάξουν. Εδώ τα θαλασσώσαμε, πιστεύω.Δεν ζοριζόμαστε, δεν εξελισσόμαστε - δεν καταλαβαίνουμε τι πραγματικά παίζεται. Εμμένουμε στο δίκαιο μας! Μας πνίγει αυτό το δίκαιο! Περιμένουμε, επειδή ακριβώς έχουμε δίκαιο, όλοι οι άλλοι να προσαρμοστούν σε μας, χάνοντας ευκαιρίες να γίνουμε καλύτεροι.

Κάποιοι χρειάζεται να προσπαθήσουν περισσότερο, γεγονός. Δεν έχει σχέση αυτό όμως με το πόσα μπορεί κάποιος να επιτύχει. Ίσως χρειαστεί να θυσιάσεις παραπάνω πράγματα από ότι κάποιος άλλος - κάν' το. Γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε κάτι λιγότερο από αυτό που θα μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους; Επειδή η ζωή είναι άδικη; Ξέρω ανθρώπους με αναπηρίες που έκαναν πολλά πιο πολλά πράγματα από εμένα που είμαι αρτιμελής και μια χαρά πόνυ.Δεν έχω δικαιολογίες για τον αργό ρυθμό με τον οποίο σβήνονται οι στόχοι από το to-do list.

Πριν αρκετά χρόνια (θα ήμουν 14ων τότε) ένας με ρώτησε το εξής.

- Έχεις μια σοκολάτα και 4 παιδιά. Τι  κάνεις αν δεν μπορείς να την μοιράσεις τη σοκολάτα;

- Κάνω ένα διαγωνισμό, και ο καλύτερος θα πάρει τη σοκολάτα.
- Μα δεν είναι κρίμα τα άλλα μωρά που δεν θα πάρουν σοκολάτα;
- Όχι.


Όχι! Κανείς δεν είναι κρίμα. Ούτε εγώ, ούτε ο άλλος ούτε κανένας. Αν χάσω έχασα - θα προσπαθήσω περισσότερο την επόμενη φορά. Αν θες να δείξεις επιείκεια σε κάποιο άλλο δικαίωμά σου - αλλά είναι καταστροφικό να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου και να ρίχνεις ευθύνες στην "άδικη ζωή" για τις αποτυχίες σου.

Κανείς δεν σου χρωστά τίποτε! Όλοι έχουν δίκαιο, ζούμε μια τραγωδία! Απόλαυσέ το!


4 σχόλια:

 1. Μερικά πράγματα φιλαράκι απλά συμβαίνουν...

  Δεν χρειάζεται να φταις εσύ η ο οποιοσδήποτε...

  Η αρχή της αιτιώδους συνάφειας και της εκλογίκευσης της μοίρας ανήκουν στην αρχαιότητα... και εκεί πρέπει να μείνουν

  Όνειρα γλυκά σαν εσένα ;) (εμ... έχει καιρό να σε φιλήσω καληνύχτα για αυτό και απόψε θα το κάνω...) χχχχχ


  "Μια καβαλημένη ιντερνετική προσωπικότητα, ένα τρολ, πως τον λένε, Ululant κάτι..." :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καταλαβαίνω τι λες και συμφωνώ ως ένα σημείο...αλλά η ζωή είναι άδικη κάποιες φορές, όσο και να προσπαθείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ..πάντα είναι άδικη, αν όχι με μας - με κάποιο άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή