--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

«Ολίγον ένοχος»

Τελικά ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας την γλίτωσε φθηνά για τη χρεοκοπία της χώρας του. Ίσως το παράδειγμα της Ισλανδίας να ήταν μια ελπίδα, για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Μπορεί σε κάποια στιγμή να είχαμε και υψηλές προσδοκίες για την τιμωρία του πρωθυπουργού - αφού ξεκίνησαν σωστά - με διώξεις, απολύσεις και αλλαγές συντάγματος.

Η οικονομική κρίση όμως πιστεύω ότι είναι ευθύνη όλων μας. Μάθαμε να ζούμε με τα πολλά - και ανταλλάξαμε αυτή την αφθονία με την ελευθερία μας. Επειδή όταν ζεις με δανεικά, ουσιαστικά δεν ζεις ελεύθερα. Γενικά έχουμε αυτοεγκλωβιστεί σε ένα συστημα - οικονομικό και κοινωνικό - που ο αρχικός του σκοπός ήταν να μας εξυπηρετά.

Σε ένα σχολείο- γυμνάσιο, στην πινακίδα είδα μια εικόνα που με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Δεν την θυμάμαι με λεπτομέρεια (την Πέμπτη που θα ξαναπάω μάθημα θα τη βγάλω φωτογραφία αν είναι ακόμα εκεί). Με λίγα λόγια έλεγε να ζούμε όλοι αγαπημένοι - πλούσιοι και φτωχοί. Κάτω από τη λέξη "φτωχοί" είχε παιδιά από την Αφρική, η γνωστή εικόνα με τα παιδιά που λιμοκτονούν, και κάτω από τη λέξη "πλούσιοι" είχε ένα σκίτσο με ένα χοντρό κύριο ο οποίος καβαλούσε ένα λεπτό κύριο, κρατούσε ένα καλάμι με ένα καρόττο να κρέμμεται μπροστά από τον λεπτό κύριο.

Πολλές φορές αναρωτιούμαι εάν οι καθηγητές ενδιαφέρονται για το τι αναρτάται στις πινακίδες των τάξεων. Είναι δυνατόν να γίνεται αυτή η κατηγοριοποίηση των ανθρώπων; Δηλαδή φτωχός είναι αυτός που δεν έχει να φάει καθόλου, και πλούσιος αυτός που εκμεταλλεύεται τον κόσμο για ..ένα καρότο;

Πραγματικά, ο καθηγητής που μπορεί να πιάνει και 3k τον μήνα, και ο γονιός κάποιου παιδιού που πιάνει γύρω στα χίλια ευρώ είναι το ίδιο;  η εργατική τάξη; Εγώ προσωπικά έχω παραπάνω σεβασμό για τον πλούσιο που έχει την επιχείρηση του, εργοδοτά κόσμο νόμιμα, είναι κύριος στις υποχρεώσεις του έναντι στην πολιτεία και το κράτος και βγάζει πολλά λεφτά, παρά για τον άνθρωπο που δεν έχει ενδιαφερθεί να κάνει κάτι στη ζωή του και ζει με τα επιδόματα και θεωρείται φτωχός.

Δυσκολεύομαι ακόμα περισσότερο να σεβαστώ τον δημόσιο υπάλληλο που ξεκινά με κλίμακα Α8 και μιλά για τα λεφτά που του αξίζουν να παίρνει και για τις άδικες αποκοπές. Άνθρωποι που ζήσαν τις καταστάσεις του ιδιωτικού τομέα να τα ξεχνούν όλα όταν γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Υποθέτω είναι αυτό που λέμε ότι τους καταπίνει το σύστημα.

Η τελευταία λίστα που κυκλοφόρησε για τις "υποψήφιες" χώρες για τον μηχανισμό στήριξης μας έχει στην πρώτη θέση. Έτσι από το πουθενά βρεθήκαμε στην πρώτη θέση. Φυσικά μια λίστα δεν είναι ευαγγέλιο, προς θεού - αλλά είναι κάτι που θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Κάποιος πρέπει να βάλει τάξη στις δημόσιες δαπάνες, κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους ενήλικες αυτής της χώρας τις ευθύνες τους έναντι της χώρας και των παιδιών της.

Όλα είναι συνδεδεμένα. Εγώ το μόνο που βλέπω ότι μπορώ να κάνω είναι να ψηφίσω υπεύθυνα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, και να δραστηριοποιηθώ οικονομικά και εποικοδομητικά στην αγορά της χώρας - ο καθένας όπως μπορεί. Δεν έχω κάτι να ελπίζω έτσι κι αλλιώς, ούτε να χάσω φοβάμαι, ούτε να κερδίσω.

Για το θέμα των εκλογών εγώ αποφάσισα εδώ και αρκετό καιρό ποιον θα ψηφίσω. Δεν λέω ότι εναποθέτω όλες μου τις ελπίδες σε ένα υποψήφιο, αλλά βλέπω ότι ακόμα υπάρχει διέξοδος. Υπεύθυνη ψήφος είναι αυτή που δίνεται έπειτα από προβληματισμό. Το γιατί ψηφίζεις κάποιο έχει περισσότερη σημασία από τον ποιον ψηφίζεις.

Και για να δέσει το κείμενο με την αρχική παράγραφο, πιστεύω δίκαια ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας την "γλίτωσε φθηνά". Επειδή ό,τι έκανε, το έκανε με την έγκριση ή καλύτερα με την ανοχή του λαού. Ο λαός τον ανέβασε εκεί, ο λαός/η κοινωνία δημιούργησε το σύστημα και το διαμόρφωσε με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει σε ένα πρωθυπουργό να ανοίξει τις πόρτες στους κλέφτες.Όμως μετά (έστω και μετά) το κακό, η κοινωνία στην Ισλανδία αντέδρασε (είναι και μικρή χώρα, η κοινή λογική μπορεί να επικρατήσει πιο εύκολα σε μικρά πλήθη) και πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα τους. Ο επόμενος πρωθυπουργός που θα τολμήσει να κάνει κάτι παρόμοιο δεν θα τη γλιτώσει φθηνά, επειδή το σύστημα εξελίχθηκε και πλέον δεν το επιτρέπει.

Εμείς πότε θα ωριμάσουμε δεν ξέρω. Είχαμε τόσες ευκαιρίες να τιμωρήσουμε τόσους που υπέπεσαν σε λάθη, σε ατασθαλίες αλλά δεν τολμήσαμε ως κοινωνία να τους τιμωρήσουμε ή έστω να τρίξουμε τα δόντια και να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο τη διαφθορά και την αδιαφάνια.


 Συμπεριφερούμαστε τους όπως τα μωρά που κλέβουν ένα γλυφιντζούρι από το περίπτερο και τους λέμε να πάνε στον περιπτερά και να απολογηθούν, ενώ εμείς πληρώνουμε τον περιπτερά. Ε μα, δεν είναι μωρά - κι εμείς δεν είμαστε οι γονείς τους.

14 σχόλια:

 1. Γεωργια οταν ειδα την εχτεσινη ειδηση εγελασα καμποσο.
  Μα ειναι δυνατον λαλω να τιμωρηθει πρωθυπουργος για τα σφάλματα τραπεζιτων?
  Τι εν ο πρωθυπουργος για να γνωρίζει.
  Αμαν δλδ οι τραπεζιτες επροσεφεραν μεγαλα κερδη στο κρατος σε καιρους ομαλους ηταν καλα και τωρα που εκαταρρευσαν οι τραπεζες όι?
  Και γιατι τοτε εν εμιλησε κανενας για τους κινδύνους?
  Θελω να καταληξω οτι η μεση λογικη επικράτησε διοτι πολυ απλα δεν εγνωριζε.
  Αν θελετε τιμωρηστε τους αμεσα εμπλεκομενους , οι να βρισκετε εξιλαστηρια θύματα.


  Andreas

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Andrea, (νομίζω μετά που κάποιο σημείο και μετά δε θα χρειάζεται να υπογράφεις καν κάτω από τα σχόλια σου)

   δεν ξέρω αν τρολάρεις ή αν σοβαρομιλάς. Ο ρόλος του ηγέτη είναι διαφορετικός από το ρόλο του καφετζή. Ο ηγέτης πρώτ' απ' όλα οφείλει να γνωρίζει - και αυτό μπορεί να το επιτυγχάνει εάν διαλέγει σωστά τους συμβούλους του και τους συνεργάτες του! Ακόμα και αν ο πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε είναι στην ψηλότερη βαθμίδα της εξουσίας δεν κατέχει τα περί οικονομίας (που είναι πολύ πιθανόν να μην τα κατέχει) οφείλει, για να είναι σωστός, για να είναι ΆΞΙΟΣ να έχει δίπλα του ανθρώπους με καθαρά κίνητρα που κατέχουν το θέμα. Και αυτό ισχύει για όλα τα θέματα, όχι μόνο της οικονομίας. Ας μην υποβαθμίζουμε τον ρόλο του ηγέτη!

   Προκτές είδα ένα ενδιαφέρον βιντεάκι (για δεύτερη φορά - απλά τη δεύτερη φορά κατάλαβα παραπάνω πράγματα) και έμεινε μου η κοθβέντα που είπε ο Τζέφερσον. Είπε:

   “If the American people ever allow private banks to control the issue of their money, first by inflation and then by deflation, the banks and corporations that will grow up around them (around the banks), will deprive the people of their property until their children will wake up homeless on the continent their fathers conquered.”

   Ο Τζέφερσον προφανώς γνώριζε :). Αν κάποιος έμπαινε στον κόπο και μελετούσε το παρελθόν της ανθρωπότητας τότε θα μπορούσε να σκεφτεί καθαρά και να προβλέψει πολλά πράγματα.

   Ο μόνος λόγος που είπα ότι δίκαια την γλίτωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας, είναι επειδή πλέον με συνταγματικές αλλαγές προνόησαν να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και όχι επειδή δεν είχε ευθύνες, αλλά επειδή κατάφεραν να αφαιρέσουν εξουσίες από το αξίωμα του πρωθυπουργού - έτσι ώστε την επόμενη φορά όλοι θα είναι πιο προσεκτικοί.

   Η βασική αρχή ... της λογικής λέει ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν! Αν κάτι σου προσφέρει μεγάλα κέρδη, σε κάποια φάση θα τα ζητήσει πίσω. Έννεν πάντα έτσι που γίνεται;

   Διαγραφή
 2. Ο ηγέτης οφείλει να γνωρίζει αλλα ...ΠΟΤΕ δεν θα γνωρίζει.
  Γι αυτο υπαρχει και η ιεραρχια στην εξουσια.
  Πολλοι οικονομολογοι εξεραν το ρίσκο που επαραμονευε οταν ο μπους επερασε νυχτα την τροπολογια για ελεγχο του χρηματος που τις τραπεζες.Ο μπους παντως εν εδικαστηκε (μαλλον κακως διοτι εξερε τι εκαμνε).
  Ετσι ενει στον καπιταλισμο.Ρισκαρεις και παιρνεις τις ευθυνες των ρισκων σου.
  Ο τζεφερσον δεν εγνωριζε.Απλα εμιλησε με λογικη .Το ιδιο και τωρα.Δεν θα πλερωσει ο πρωθυπουργος τις αστοχιες των τραπεζων οπως δεν θα πλερωσει και ο κοσμακης .
  Για το οτι δεν ετιμωρηθηκε δεν ισχυει μιας και οδηγηθηκε για δικη με το παλιο σύνταγμα.
  Δεν μπορει καποιος να ειναι παντογνωστης.Εαν κατι συμβει τοτε εχει ευθυνη ως ηγετης ενος κρατους να καμνει τα νομιμα δλδ να επιβλεπει την ολη διαδικασια για παραπομπη των ενοχων στη δικαιοσυνη.Ολα τ αλλα ειναι για να λαλουμε κουβέντες.
  Αν ηταν ετσι με το πρωτο σκανδαλο να παραιτουνται.Ε εν θα καμναμε αλλη δουλεια απο το να εχουμε εκλογες.

  Andreas

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο συγκεκριμένος πέρασε απο δίκη λόγω του ότι ενώ η κρίση του 2008 ηταν ήδη σε εξέλιξη και η χώρα ηδη βούλιαζε τα θέματα αυτά δεν ήταν στη ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου μέχρι που ήταν πλεον πολύ αργά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φιλαράκι όντως για αμέλεια και απραξία οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Πολύ σημαντική παρατήρηση (που βάζει τη συζήτηση στη σωστή της διάσταση).

   Διαγραφή
  2. Εδω να συμφωνήσω διοτι εχει λογικη !!!
   (Και προφανως το αρχικο κειμενο παραμενει ανευ λογικης για καταδικη πρωθυπουργου)
   Καμια φορα το να προσπαθουμε να φκαλουμε νοημα που τζιαμε που δεν έσιει , γυρίζει μας μπουμερανγκ σ αρκετες περιπτώσεις

   Andreas

   Διαγραφή
  3. Φιλαράκι την συζήτηση στη σωστή της διάσταση την έβαλες εσυ όταν έγραψες "Επειδή ό,τι έκανε, το έκανε με την έγκριση ή καλύτερα με την ανοχή του λαού."

   Οι ολιγάρχες τραπεζιτές ήταν τοπικοί ήρωες και η οποιαδήποτε αναμέτρηση μαζί τους θα είχε πολιτικό κόστος. Για αυτό προφανώς επέλεγε να αγνοεί το θέμα. Όπως και στην κύπρο κανείς δεν ήταν διατεθημένος (πλην του Ορφανίδη που τελικά τον φάγανε) να τα βάλει με τις τράπεζες.

   Ομολογώ επίσης οτι πολύ αριστοτεχνικά και πολυ λογικά το σύνδεσες με την δική μας περίπτωση λέγοντας "και τους λέμε να πάνε στον περιπτερά και να απολογηθούν, ενώ εμείς πληρώνουμε τον περιπτερά". Σε πρόσφατη ΕΓΣ η απάντηση του τραπεζικού στέλεχους στα παράπονα των μετόχων ηταν "συγνώμη" ενώ την νύφη θα την πληρώσουμε εμείς αφου το στέλεχος θα εξακολουθεί να απολαμβάνει τα προνόμια του πολυετούς του συμβολαίου.

   Με τέτοιο επίπεδο διαύγειας δεν ειναι παράξενο που σε βλέπω να βγάζεις πάντα το σωστό νόημα και να υπερισχύεις με τυπική άνεση σε όλες τις συζητήσεις

   Όνειρα γλυκά :)

   Διαγραφή
  4. Βασικά δεν ανέλυσα την υπόθεση της Ισλανδίας, απλά ήθελα να παραθέσω τους προβληματισμούς μου για την ανοχή (και συνενοχή) του κόσμου σε όλα όσα γίνονται. Χαίρομαι που έπιασες αυτό που ήθελα να πω :). Πολλές φορές δεν καταφέρνω να μεταδώσω αυτό που πιστεύω επειδή κατά κάποιο τρόπο δεν θέλω να λέω ξεκάθαρα την άποψή μου. Ο λόγος είναι απλός. Αν πω απευθείας την άποψη και τα συμπεράσματα μου χωρίς να αφήνω κάποιο περιθώρειο αμφισβήτησης τότε ο αναγνώστης/συνομιλητής δεν θα έχει περιθώριο να προβληματιστεί, αλλά απλά θα συμφωνήσει ή θα διαφωνήσει. Αυτό δεν μου αρέσει, επειδή δεν θα έχω την ευκαιρία να ακούσω και μια διαφορετική άποψη.

   Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια :) [παρόλο που δεν ξέρω εάν τα εννοείς].

   Διαγραφή
  5. Andrea, όταν ήμουν μικρή ανέλυα τους στίχους των Πυξ-Λαξ και μια χαρά έβγαζα νόημα! :P. (δεν λέω ότι ήταν και το σωστό). Αυτό βοηθά πάρα πολύ στο να σκέφτεσαι. Το να αγνοείς κάποια πράγματα επειδή με την πρώτη ματιά δεν πολυβγάζουν νόημα, πιστεύω ότι καταδικάζεις την κριτική σου σκέψη.
   Τελικά μια χαρά συμφωνήσαμε σε κάτι!

   Το σχόλιο "γυρίζει μπουμερανγκ" δεν το κατάλαβα. Πληγώθηκε κανένας από την όποια πορσπάθεια να βγάλουμε νόημα; Ή κατά κάποιο τρόπο μου αποδίδεις κάποια κίνητρα στην όλη μου προσπάθεια να προβληματίσω για την ανοχή (συνενοχή) του λαού μας για τα κακώς έχοντα του τόπου μας;

   Διαγραφή
  6. Κριτικη σκέψη ναι αλλα να εσιει και νοημα.
   Δλδ το να λαλουμε οτι για ουλλα εν υπεθυνος ο υπερτατος πολιτικα άρχοντα ειναι εκ των πραγματων άτοπο και ανθρωπινως αδυνατο.
   Αρα που υπαρχει η κριτικη σκεψη?Ενω ειναι άτοπο , λαλουμεν το μεγαφώνως.
   Τουτο εγινε και στην περιπτωση του πρωθυπουργου της Ισλανδιας(?).Και εδιερωτηθηκα με ποια λογικη να καταδικαστει καποιος για λαθη τραπεζων ασχετως αν μεσω αυτων εκατερρευσε η χωρα της οποιας ηγειτο.
   Ε τελικα οχι μονο αθωωθηκε αλλα ουτε καν εκατηγορηθηκε για το σεναριο που αφησες να νοηθει.
   Το σεναριο ηταν κατι (τελικα) τελειως διαφορετικο, ΒΕΒΑΙΩΣ και εχει λογκη να διερευνηθει ποινικα για τυχον ευθυνες του , ε και στο τελος αθωωθηκε.
   Το 2ο σεναριο κατηγοριας εσιει νοημα, το 1ο όι.

   Andreas

   Διαγραφή
  7. "Ένοχο για τη μία εκ των τεσσάρων κατηγοριών αμέλειας που σχετίζονται με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2008 έκρινε τη Δευτέρα το Ειδικό Δικαστήριο της Ισλανδίας τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε, χωρίς να του επιβάλλει εντούτοις ποινή. " Δεν αθωώθηκε, απλά δεν του επέβαλαν ποινή. Να καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε.

   Το "έχει ευθύνη να γνωρίζει" εν σημαίνει ότι εν υπεύθυνος να τα κάμνει κιόλας! Δεν εδούλεψες ποτέ σε ομάδα με αρχηγό; Ο καθένας κάμνει το κομμάτι του και διά αναφορά στον αρχηγό της ομάδας. Ο αρχηγός οφείλει να διά αναφορά πάρακάτω κοκ.

   Τι σενάριο άφησα να νοηθεί ακριβώς; Ότι επροκάλεσε την κρίση; Ότι έφταιε αποκλειστικά για την κρίση; Πώς ακριβώς το έκανα αυτό; Επειδή είπα ότι "είχαμε υψηλές προσδοκίες για την τιμωρία του" ; Βοήθα με να καταλάβω γιατί έχει πολλά μεγάλη σημασία να ξέρω.

   Διαγραφή
  8. Κατ αρχας τι σημαινει καποιος "ειναι ενοχος αλλα δεν του επιβαλλω ποινη".
   2ο και πιο σημαντικο.Το σενάριο για την ενοχη του ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟ ΠΟΥ ΕΘΙΞΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.Δεν εν τουτο που εσύ έθιξες Γεωργια δλδ του στυλ εγινε κατι καπου , επιπτωσεις είσιε και στο κρατος , ποιος εν υπεθυνος του κρατους, α τουτος αρα εκ των πραγματων εν ένοχος αρα παει για δίκη.Εσύ το 1ο σεναριο εθεωρησες το φυσιολογικο για να καταδικαστει ενω δεν υπηρχε καν τεθκιο σεναριο καταδίκης του.
   Θεωρησες δλδ το 1ο σεναριο φυσιολογικο για να καταδικαστει κάποιος , εγω παράλογο και οπως αποδικνύεται δεν υπηρχε ποτε τεθκιο σεναριο καταδίκης.Δλδ το οτι εν εδικαστηκε καν για το σεναριο που αναφερες ακουστηκε μου πληρως φυσιολογικο.

   Ναι .Η ομαδα με τον αρχηγο δουλευκει με τεθκιο τροπο ετσι ωστε να φερει εις περας ΜΙΑΝ αποστολη.Δαμε γινουνται 345000 γεγονοτα καθημερινως , και εν μπορει εκ των πραγματων για ουλλα ναν ενημερος ο ανωτατος αρχοτνας.Γι αυτο υπαρχει και η ιεραρχια.

   Andreas

   Διαγραφή
  9. Ο φίλος εδιάβασε αυτό στο οποίο περέπεμψα και απλά το επισήμανε. Το τι σημαίνει να ρωτήσεις εκείνους που έκριναν ότι είναι ένοχος, χωρίς να του επιβάλουν ποινή. Τούτα που λαλείς εσύ είναι δικά σου συμπεράσματα, και όχι δικές μου κουβέντες. Δεν θεώρησα ότι έπρεπε να καταδικαστεί - νομίζω το είπα πολύ ξεκάθαρα αυτό.

   Το λάθος μου ήταν που απάντησα στο πρώτο σου σχόλιο σε γενικό πλαίσιο και όχι στο πλαίσιο της είδησης για τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, και γι' αυτό τα σύγχυσες.

   Το να δικαστεί κάποιος επειδή υπήρξε ανεύθυνος νομίζω είναι το ίδιο πράγμα με το να δικαστεί επειδή δεν υπήρξε υπεύθυνος.

   Διαγραφή
  10. Ναι μιλω για το 1ο σχόλιο σου που εθεωρησες οτι ο ανωτατος αρχοντας εν υπευθυνος για τα παντα γιατι.. πρεπει (ασχετως αν νεν ανεφικτο) να γνωριζει.
   Ε και γι αυτο εδιαφωνησα με τουντη θεση σου.
   Προφανως και διαφωνω με τεθκιες σκεψεις και θέσεις.

   Andreas

   Διαγραφή