--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Ερωτήσεις και Απαντήσεις περί οικονομίας

Καλημέρα :)

Διάβασα ένα αρκετά κατατοπιστικό άρθρο σήμερα. Αν έχετε απορίες για την κατάσταση της οικονομίας μπορεί να σας βοηθήσει κι εσάς να καταλάβετε κάποια πράγματα. [Κάποια πράγματα είναι κοινή λογική φυσικά, αλλά πολλές φορές η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή..]

Αποσπασματικά αντιγράφω:

1. Γιατί είναι σε κρίση η κυπριακή οικονομία;
Οι υπερβολικές σπατάλες των τελευταίων δέκα ετών θεωρούνται ο πυρήνας του προβλήματος της κυπριακής οικονομίας. Σπατάλες από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, αλλά και το κράτος, θεωρούνται υπαίτιες για τη σημερινή κατάσταση, η οποία για πολλούς δεν αποτελεί ύφεση, αλλά προσγείωση της οικονομίας στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Λίγο η αναζήτηση της «μεγάλης ζωής», λίγο η ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα δεν θα μας αγγίξουν ποτέ, λίγο οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, το κακό έγινε.
Το 2004, με τη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, το κόστος του χρήματος μειώθηκε και οι τράπεζες άνοιξαν τις στρόφιγγες του δανεισμού, ικανοποιώντας τη δίψα των Κυπρίων για κατανάλωση και επενδύσεις. Όλοι άρχισαν να επιδίδονται σε έναν αχαλίνωτο υπερδανεισμό, με αποτέλεσμα να επεκταθούν πέρα από εκεί που έφτανε το χέρι τους. Όλοι ξόδευαν 15% - 20% περισσότερα από όσα διέθεταν, αποφασίζοντας ότι εκείνη ήταν η καλύτερη στιγμή για τη σύναψη στεγαστικού και επιχειρηματικού δανείου, δανείων για νέο αυτοκίνητο και διακοπές.
Την ίδια τακτική ακολούθησε και το κράτος με γαλαντόμες επιδοτήσεις, παροχές, μισθούς και προσλήψεις, συντηρώντας ένα προβληματικό δημόσιο τομέα, μια υδροκέφαλη και δυσλειτουργική κρατική μηχανή με υψηλές απολαβές και μειωμένη παραγωγικότητα.
Κανείς δεν ανάμενε ότι τέσσερα χρόνια μετά παγκόσμια οικονομική κρίση θα άναβε το φιτίλι, βάζοντας φωτιά στα άλλοτε γερά θεμέλια της κυπριακής οικονομίας, ανασύροντας διαχρονικά προβλήματα.                  
Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων αποδείχθηκαν μοιραίες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εν μέσω οικονομικής κρίσης η έκρηξη στο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της χώρας πρόσθεσε ζημίες δισεκατομμυρίων στην οικονομία.
Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε, όμως, με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, συμπαρασέρνοντας μαζί και την Κύπρο, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης των τραπεζών τόσο στα ελληνικά ομόλογα όσο και στην πραγματική ελληνική οικονομία.
2. Πώς κρίνονται οι χειρισμοί της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης;

Όταν το 2009 η παγκόσμια οικονομική κρίση μας χτύπησε την πόρτα, η Κυβέρνηση εναπόθεσε όλες τις ελπίδες της στα γερά θεμέλια της οικονομίας. Τότε κυβερνητικοί φορείς έκαναν λόγο για κινδυνολογία, υποστηρίζοντας ότι έχουμε ένα άριστο χρηματοπιστωτικό μοντέλο και πως η οικονομική κρίση δεν θα μας αγγίξει.  Η σχετικά νέα και άπειρη τότε Κυβέρνηση χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να κατανοήσει και να παραδεχθεί το μέγεθος του προβλήματος, παρά τις εκκλήσεις των τραπεζών και του επιχειρηματικού κόσμου για λήψη μέτρων πριν να είναι αργά.
Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ατέρμονες συζητήσεις, παντοδύναμες οργανώσεις, ανυπαρξία ξεκάθαρου οικονομικού οράματος, ατολμία. Οι απανωτές υποβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζών ξεκίνησαν. Το κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε, η κατανάλωση συρρικνώθηκε, οι επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι τράπεζες μαζεύτηκαν και ο φαύλος κύκλος μεταξύ ρευστότητας και φερεγγυότητας ξεκίνησε.
Το 2007 η κυπριακή οικονομία εμφάνιζε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος είχε φτάσει στο 59,5%. Για το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φτάνει στο 3,4% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 76,5%.
Το πολιτικό σύστημα, οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα προσωπικά συμφέροντα, η ανυπαρξία μέτρων ανάπτυξης και οι βραχυπρόθεσμες λύσεις μας έφεραν ένα βήμα πριν από το μηχανισμό στήριξης.


3. Γιατί μας υποβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;
Πολύς ντόρος έγινε για τις σκοπιμότητες πίσω από τις υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και ακόμα μεγαλύτερος για το πόσο αξιόπιστοι είναι. Μια είναι, όμως, η ουσία. Οι εκθέσεις τους μπορούν να κατακρεουργήσουν οικονομίες και να ρίξουν κυβερνήσεις.
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch, Moody’s και S& P’s ξεκίνησαν τις συστάσεις για την κυπριακή οικονομία από την άνοιξη του 2009, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μέτρων για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.
Η απραξία και η μη λήψη μέτρων έφερε τις πρώτες υποβαθμίσεις περί τα τέλη του 2010. Ως αφορμή προτάχθηκε το μέγεθος του τραπεζικού τομέα και η έκθεσή του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους S&P’s, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία ανερχόταν σε ύψος 2.5 φορές του ΑΕΠ της Κύπρου. Ωστόσο, νωρίτερα είχαν εκφράσει ανησυχίες για την αδυναμία της Βουλής να περάσει μέτρα για την οικονομία. Ακολούθησε σωρεία υποβαθμίσεων, με αποτέλεσμα σήμερα η αξιολόγηση των κυπριακών ομολόγων να βρίσκεται στα «σκουπίδια»
Οι οίκοι έριχναν το μπαλάκι της αιτίας των υποβαθμίσεων τη μια στα άδεια κρατικά ταμεία και την άλλη στα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και στην έκθεσή μας στην Ελλάδα. Το τελειωτικό κτύπημα ήρθε με το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 74%, που στοίχισε κοντά στα 4 δις στις κυπριακές τράπεζες.

2 σχόλια:

  1. πολλα ενδιαφερον τζιαι κατατοπιστικο. ναι, επηα στο in business news για τα υπολοιπα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) - έτσι, να ελέγχετε ότι δουλεύκουν τα λινκς!

      Διαγραφή