--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Οι απελάσεις

Το Ισραήλ λέει θα αρχίσει τις μαζικές απελάσεις λαθρομεταναστών. [τελικά υπάρχει ο όρος "λαθρομετανάστης", ή δεν υπάρχει; - υπενθυμίζω την επισήμανση του Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι :P.]

Έτυχε και είδα στο Sky News πριν δυο-τρεις εβδομάδες ένα ρεπορταζ για κάτι επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, οι Ισραηλίτες, ο απλός κόσμος, άρχισε να σπάζει καταστήματα που άνηκαν σε μετανάστες από το Σουδάν και από άλλες αφρικανικές χώρες.. και γενικά άρχισαν να τους καταδιώκουν. Η αλήθεια είναι ότι πάγωσα από το θέαμα. Σε δηλώσεις τους οι Ισραηλινοί δήλωναν ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, ότι δεν μπορούν να περπατήσουν άνετα μετά από κάποια ώρα και ότι η εγκληματικότητα έφτασε στα ύψη! Από την άλλη πλευρά, στο ρεπορτάζ έδειξε μια οικογένεια μεταναστών από το Σουδάν - που δεν μπορούσες να την πεις και επικίνδυνη!

Εγώ είμαι της άποψης ότι οι άνθρωποι έχουν χώρα, έχουν σπίτι. Αν το πάρουμε σε μικρογραφία, είναι όπως έχουμε οικογένεια. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να μείνουν στους κόλπους της οικογένειάς τους, για πολλούς λόγους! Αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεούται μια άλλη οικογένεια να σε υιοθετήσει! Μπορεί να σε αναλάβει, να σου δίνει τα απαραίτητα για να επιβιώσεις, αλλά για κάτι περισσότερο πρέπει να αναπτυχθούν δεσμοί μεταξύ σας! Αυτοί οι δεσμοί για να αναπτυχθούν χρειάζεται προσπάθεια [και από τους δύο].

Το Ισραήλ είναι ιδιόμορφο έθνος. Έχει μια τάση να διατηρείται "καθαρό". Δύσκολα θα μπορούσε να δεκτεί μια τέτοια "πρόσμιξη". Τώρα, εμείς δακάτω έχουμε την τάση να νεκατωνούμαστε γενικώς. "Να δυναμώσει η ράτσα" λαλεί χαριτολογώντας ο θείος μου [έχοντας υπόψη τις Ρωσσίδες :P]. Μα και μόνοι μας να μείνουμε, έχουμε την τάση να χωριζούμαστε έτσι κι αλλιώς! Σαν να και είμαστε πιο ευτυχισμένοι εάν είμαστε χίλια κομμάτια.


Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο με τους λαθρομετανάστες είναι πολιτικό και εν μέρει γραφειοκρατικό. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και πολιτική βούληση για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Χρειάζεται επίσης να γίνουν πιο αποδοτικές οι διαδικασίες διερεύνησης των αιτήσεων για άσυλο. Όταν λέμε "πολιτικές αποφάσεις" αυτό εμπλέκει και την κυβέρνηση και την βουλή [για να εξηγούμαστε να μεν παρεξηγούμαστε]. 


Για κάποια περιστατικά που ακούστηκαν τελευταίως [εκτές] για απρόκλητη βία εναντίων αλλοδαπών στην Κύπρο δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά. Έφτασα στο σημείο να βλέπω σε πιο έντυπο γράφτηκε, να το διασταυρώνω 2-3 φορές και μετά να πιστεύω αυτά που διαβάζω.[και δεν κατάφερα να το διασταυρώσω]. Δυστυχώς εκεί μας κατέντησε η κυπριακή δημοσιογραφία, να ψάχνουμε τη σκοπιμότητα.

Το μόνο σίγουρο [για μένα] είναι ότι η βία δεν είναι λύση. Σίγουρα όχι η βία εναντίων των μεταναστών [είτε είναι νόμιμοι, είτε παράνομοι]. Η πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα είναι προκλητική και πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις! Εκτός εάν κάποιους του βολεύει... που ακόμα να καταλάβω ποιον θα τον βόλευε μια τέτοια κατάσταση και πώς. [το ότι πριν κάτι μήνες ξεκίνησαν και οι απευθείας πτήσεις των Κ.Α. από και προς Ιράκ είναι επίσης κάτι που με προβλημάτισε - αλλά από την άλλη ίσως απλά να βλέπω φαντάσματα].


Προς το παρόν η "κυβέρνηση-αντιπολίτευση" [κυβερνητικός εκπρόσωπος + υπουργός οικονομικών] ας αποφασίσουν να μας πούν κι εμάς αν θα μπούμε ή δεν θα μπούμε στον μηχανισμό στήριξης, ή αν φταίνε αποκλειστικά οι τράπεζες ή αν φταίει και το κράτος για μια τέτοια κατάληξη. Φυσικά ο υπουργός μας καθησύχασε ότι ο μηχανισμός είναι εκεί για να βοηθά.. όπως το συνεργατικό ένα πράμα.. και δεν πρέπει να μας ανησυχεί. [Με τούτα τζαι με τζίνα, στο τέλος εννά την πληρώσουν οι μετανάστες με ξύλο ! (αστείο!)].

7 σχόλια:

 1. εν πολλά λεπτό το θέμα με τους μετανάστες, που την μια ναι οι χώρες που έρκουνται εν άθλιες, ποιός είσαι εσύ που εννά τους στείλεις πίσω? πχ να τους στείλεις πίσω στην Συρία ή το Ιράκ, εφιάλτης. Που την άλλη τα ευλοημένα απροθρασηνθήκαν, δεν έχουν κανέναν έλεγχο, αν πάεις κάτω λευκωσία κυριακή έρκετε σου να φακκάς την κεφαλή σου πας τους τοίχους, ούτε σέβοντε την χώρα που τους εδέκτηκε. Άμα πάεις σε μια ξένη χώρα κοιτάς να σεβαστείς τα ήθη και τα έθιμα και τους χώρους της και όχι να επιβάλεις τα δικά σου. είχε φκάλει ένα λόγο ο πρόεδρος της Αυστραλίας για το θέμα πολλά σπουδαίο, όπου έλεγε ακριβώς αυτό, "είστε εδώ, στην χώρα μου, σεβαστείτε την και προσαρμοστείτε". και πρέπει να αντιληφθούμε που ήντα χώρες έρκουνται, πόσο έυκολο είναι να προσαρμουστούν στα δικά μας δεδομένα αν αφεθούν? και επίσης να γίνει κάτι με κείνη την νομοθεσία να προστατεύει και τους εργοδότες των αλλοδαπών, έχει κυκλώματα που φκάλλουν χρήματα με το να τραβούν εργοδότες στα δικαστήρια άδικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θέτεις ένα πολύ καλό ερώτημα: "ποιος είσαι εσύ που εννά τους στείλεις πίσω;".

   Αλήθεια, έχουμε περισσότερα δικαιώματα ως ιθαγενείς; ως πολίτες; ως φορολογούμενοι; ή μήπως είμαστε όλοι ίσοι και στα πολιτειακά δικαιώματα [δεν μιλώ για τα ανθρώπινα δικαιώματα - ας μη μιλήσουμε για τα αυτονόητα].

   Πώς δεν σέβονται τα ήθη και έθιμα της χώρας; Ποιος είναι επιτέλους ο χαρακτήρας της χώρας μας; Μήπως τον έχουμε εγκαταλείψει κι εμείς;

   Αυτό που λες για τα κυκλώματα, μιλάς για τις οικιακές βοηθούς; Άκουσα αρκετές ιστορίες σχετικές με κυκλώματα και ψεύτικες κατηγορίες είτε για παρενόχληση είτε για κακομεταχείριση.

   Διαγραφή
  2. κοίτα τα αυτονόητα είναι σχετικά! άμα το πάρουμε εντελώς μηδενιστικά τι εν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιός σου τα διά? και αφού τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν να κάνουν με το που μένεις αφού κάθε λαός έχει άλλα, παραπάνω ή λιγότερα τότε σχετικα!

   ως πολίτες και ως φορολογούμενοι, από την στιγμή που δίνω λεφτά σαν φόρους τότε δεν είμαι μαλακας να ταίζω ούλλο τον κόσμο, αλλά πάλε αν το πάρεις μηδενιστικά τότε ούτε την ανύπαντρη μανα θέλω να πλερώνω, ούτε τους πολύτεκνους, ούτε τους ανάπηρους.

   και ας μην μιλήσουμε για ήθη, έθιμα και χαρακτήρα. θα μπορούσαμε να έχουμε όλα αυτά σε όμορφο τύπο, άμα κοιτάξεις μουσική, και τέχνη έχουμε ωραία παράδοση, δυστυχώς η κατοχή που τόσους τόσα χρόνια έκαμε τους κύπραίους να χάσουν, ή να μην έχουν βρει ποτέ ταυτότητα.

   οικιακές βοηθούς πάουερ, εν έχει έτσι πράμα, στην γειτονιά μου εξαφανιστήκαν ούλλες οι φιλιπινέζες την ίδια μέρα, εκάμαν όλες την ίδια καταγγελία στην αστυνομία και συνοδεύουνταν που τον ίδιο δικηγόρο. ΚΑΙ πάλε το τμημα εργασίας απειλούσε τους εργοδότες. εν και λαλώ έχει και μαλάκες που τους φκάλλουν την πίστη τους αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι.

   Διαγραφή
  3. Αυτός ο δικηγόρος δεν μπορούσε να καταγγελθεί; Τόσο καλός είναι που δεν έχει αφήσει πίσω του κάτι επιλήψιμο; Αλλά ποιος θα κάτσει να ασχοληθεί; Αυτά τα κοινά μυστικά μου την σπάνε - γινόμαστε όλοι σιωπηλοί συνένοχοι (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου).

   Δεν θα συμφωνήσω στο ότι οι κατακτήσεις από διάφορους άλλους λαούς μας έχουν στερήσει την ταυτότητα μας. Αντιθέτως, πιστεύω ότι μια χαρά αντέξαμε. Ίσως κινδυνεύουμε περισσότερο από τη μέρα που αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μας, επειδή έχουμε υποβαθμίσει την αξία της ταυτότητας τώρα που δεν(;;) κινδυνεύει.

   Δεν είσαι μαλάκας να πληρώνεις, σωστή τοποθέτηση :). Δεν είναι μηδενιστικό αυτό που λες, αλλά με το να πληρώνεις την ανύπαντρη μητέρα, τους ανάπηρους, τους πολύτεκνους ουσιαστικά οφελείς τον εαυτό σου. Αυτοί οι συμπολίτες σου, όταν λαμβάνουν κρατική βοήθεια μπορούν να διατηρήσουν ένα καλό βιωτικό επίπεδο και να κρατήσουν τον μέσο όρο του κοινωνικού status σε καλά επίπεδα - και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε σένα που δραστηριοποιήσε σε αυτή την κοινωνία.

   Σωστό και αυτό με τα αυτονόητα ότι είναι σχετικά! Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι και τίποτε ακραίο. Δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, ελευθερία σκέψης έκφρασης, τροφής, εργασίας, εκπαίδευσης. Δεν σου τα δίνει κάποιος.. μπορεί όμως να σου τα στερήσει - και αυτό είναι παράνομο (και ανήθικο). Υπάρχουν και οι διακυρήξεις του Ο.Η.Ε. που τα κάνουν απόλυτα και όχι σχετικά [χρειάστηκε και αυτό].

   Πάνω-κάτω έχουμε τις ίδιες σκέψεις για το θέμα και εντοπίζω ότι και οι δύο έχουμε την τάση (ίσως και την ανάγκη) να βλέπουμε το ίδιο θέμα από διαφορετικές σκοπιές. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι υπάρχουν μετανάστες και μετανάστες. Ναι, όλοι είναι άνθρωποι - αλλά ζούμε σε κοινωνία και στις κοινωνίες δεν βλέπουμε τους ανθρώπους, αλλά τα άτομα - όσο σκληρό και απάνθρωπο και αν ακούγεται αυτό. [απολογούμαι για την έκταση του σχολίου, έχω αϋπνίες απόψε :)]

   Διαγραφή
  4. hahaha ωραίο σχόλιο παρά την έκταση του!
   βασικά άμα δεις λόγω των κατακτήσεων εν εσωθήκαν πολλά πράματα της παράδοσης, κανένας εν ενδιαφέρεται να μας τα μάθει, τραγούδια και ποιήματα, λλία πράματα εν καταγραμμένα officially κάτω, και η αλήθκεια εγώ εν ξέρω πολλά πράματα, προσπαθώ να εύρω μουσική-που το ίντερνετ εν έχω ώρα να κάμω κανονική έρευνα-αλλά εν πολλά δύσκολο. Επίσης η ιστορία, ξέρουμε την ιστορία μας? Τι ταυτότητα ζητάς άμα τα μισά θέματα του παρελθόντος εν ταμπού? άμα εν φκαίνει ένας να πει τα πράματα με το όνομα του? όι μόνο κείνα που παραγαλίζονται για να κατευθύνομαστε πολιτικά, την πραγματικότητα!
   Εν σχετικά λαλώ σου τα ανθρώπινα δικαιώματα, έστω και είπε τα ο ΟΗΕ so what? εφαρμόζουνται στην Αφρική πχ? Ή στην Αμερική, που εν "ελεύθερη χώρα" έχουν τα δικαιώμτα τους μια χαρά! Τον καιρό του 2ου παγκοσμίου πολέμου ΟΛΟΙ οι γιαπωνεζοαμερικάνοι ήταν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, τι να τα κάμεις τα ανθρώπινα δικαιώματα άμα την ώρα που τα χρειάζεσαι αφαιρούν σου τα?
   :) αν δεν με σταματήσεις εννά μάχουμε στον αιώνα τον άπαντα!

   Διαγραφή
  5. Η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ΟΗΕ νομίζω ότι αξίζει κάτι περισσότερο από ένα "so what?". Τα δικαιώματα των ανθρώπων καταπατούνται από ανθρώπους, αλλά όταν η ανθρωπότητα ξυπνά και βάζει κάτω κανόνες ώστε να υπάρχει μια βάση στην οποία να καταφεύγει κάποιος για να διεκδικήσει τα δικαιώματα που του καταπατούν, τότε πιστεύω ότι πρέπει να υποστηρίζουμε την προσπάθεια αυτή.

   Όντως είναι ανεξάντλητο το θέμα..

   Διαγραφή
  6. μα δεν λέω να μεν τον υποστηρίζουμε, απλά λέω ότι τα δικαιώματα τελικά εν μία ψευδαίσθηση, δεν πιστεύω να σημαίνουν και τίποτε μπροστά στο συμφέρον και στην πολιτική των διαφόρων χωρών. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σαν πρόσχημα για βαρβαρότητες, ή να τα ακυρώσουν όποτε θέλουν.

   Διαγραφή