--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Η παρεξήγηση

Εμάθετε τα νέα για το Λεβιάθαν;

Τι εννοείς εν ξέρεις τι εν το Λεβιάθαν;

Το Λεβιάθαν είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου στον κόσμο και ανήκει στο Ισραήλ. Δαμέ δίπλα μας δηλαδή.

Που λέτε, έφκηκεν η είδηση σήμερα ότι επουλήθηκε το 30% του Λεβιάθαν για 1.2 δισεκατομύρια δολλάρια σε μια αυστραλέζικη εταιρεία. Η είδηση όπως εδιατυπώθηκε στο reuters ήταν λίο συγχυστική, και πολλοί κατάλαβαν ότι επουλήθηκε το 30% του Φυσικού Αερίου στο Λεβιάθαν.

Με ένα απλό υπολογισμό, εφκάλαν πάνω κάτω ότι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ΦΑ στον κόσμο αξίζει 6 δισεκατομύρια...

Μετά εχαρήκαν[!] επειδή το οικόπεδο 12 [το δικό μας] είναι περίπου το 1/3 του Λεβιάθαν, άρα το οικόπεδο μας φκάλει δεν φκάλει 6 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Φυσικά εχαρήκαν επειδή τώρα είχαν αποδείξεις ότι η πρόταση του Λιλλήκα για έκδοση ομολόγων κτλ κτλ, με τα οποία θα αντλούσε πολλά δις για την Κύπρο είναι εκτός πραγματικότητας!

Η αλήθεια όμως είναι ότι η Noble εσυνεταίρεψε με την Αυστραλέζικη εταιρεία, και έδωσε της μεγάλο ποσοστό από το ποσοστό της στα δικαιώματα γεωτρήσεων του Λεβιάθαν. Θυμάστε τους γύρους αδειοδότησης που μας λαλούν κάποτε, και διούμε σε κάποιες εταιρείες / κοινοπραξίες δικαίωμα γεώτρησης και πιάνουμε κάμποσες εκατοντάδες εκατομμύρια;; Ε, τούτοι επειδή εν πιο μπροστά μας και ξέρουν με παραπάνω βεβαιότητα πόσα κοιτάσματα έχουν, η [μεταπώληση της] αδειοδότηση άγγιξε τα 1.2 δισεκατομύρια δολλάρια..

Η είδηση όπως διατυπώνεται δαμέ είναι πιο καθαρή.


[άποψη μου] Το πιο πιθανόν, η Noble να μην μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη της στην πρόκληση του Λεβιάθαν, επειδή δεν είναι και από τους κολοσσούς στον τομέα των γεωτρήσεων και γι΄αυτό προτίμησε να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για να έχει καλύτερη απόδοση.

Ελυπήθηκα που κάμνουν χαρούες επειδή για μια στιγμή εφάνηκε ότι είμαστε πολλά φτωχοί, μόνο και μόνο επειδή έτσι θα αποδείκνυαν ότι ο ανθυποψήφιος τους έχει άδικο. [άποψη μου είναι ότι η ιδέα του ΓΛ ήταν υλοποιήσιμη στο 100% πριν ένα χρόνο, αλλά όσο χάνουμε πολύτιμο χρόνο η θέση μας δυσχεραίνει].

Φυσικά, πρέπει να είναι θέμα αντίληψης. Δεν νομίζω να κάνω λάθος για την ερμηνεία της είδησης, αν κάνω μπορείτε ελεύθερα να μου υποδείξετε το λάθος μου.

Παραθέτω και ένα διάλογο μεταξύ ανθρώπων που είναι σίγουροι ότι αυτό που λέω δεν ισχύει.4 σχόλια:

 1. όταν κάποιος θορεί κοιτάσματα είτε πετρελαίου, είτε Φ.Α είτε οτιδήποτε πρέπει να καταλάβει ότι:
  1. άλλο πόσο υλικό υπάρχει
  2. άλλο πόσο υλικό μπόρουμε να εξορύξουμε
  3. άλλο αν συμφέρει να το εξορύξουμε στες τρέχουσες τιμές
  άρα αν δεν φκουν ακριβείς μετρήσεις τζαι να γινεί μια μελέτη σοβαρή (πόσα χρήματα χρειάζεται για να γινεί σταθμός, αν αξίζει κλπ) να μεν πιστεύκουμε κανενού...
  επειδή τα κοιτάσματα του Ισραήλ εν τόσα εν σημαίνει ότι τα δικά μας ενά ποσοστιαία τόσα...
  μπορεί να έχουμε παραπάνω ποσότητα που το Ισραήλ, αλλά λόγω βάθους τζαι άλλων δυσκολιών μπορεί να μεν συμφέρει καν να εξορύξουμε...
  τζαι εν μιλούμε μόνο οικονομικά... αν χρειάζεσαι 1 βαρέλι πετρέλαιο για να εξορύξεις 1 βαρέλι πετρέλαιο τότε εν αξίζει τον κόπο να το ξοδέψεις...

  καληνύχτα...
  ελπίζω να είσαι καλά... :)
  εγώ επέλλανα με δουλειά τζαι ΜΒΑ... :$
  αλλά ενά τα καταφέρουμε, που να πάει... :ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξέρουμε ότι η ποιότητα του αερίου στο οικόπεδο 12 είναι εξαιρετικά καλή. Μιλούμε για μεθάνιο, δηλαδή χαμηλό σε περιεκτικότητα άνθρακα.
   Αυτό το ξέρω επειδή πήγα σε διάλεξη του Κασίνη, που προφανώς ξέρει από πρώτο χέρι.

   Το κατά πόσο είναι πολλά τα βαρέλια και το κατά πόσο αξίζει τον κόπο μπορείς να το υποψιαστείς από τις εταιρείες που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων: εδώ

   Αξίζει να αναφερθεί ότι η Noble δεν πλειοδότησε για τον δεύτερο γύρο, επειδή δεν είναι αρκετά μεγάλη εταιρεία για την πρόκληση :P.

   Επίσης, το οικόπεδο 12 δεν είναι από τα πολύ πλούσια μας!!

   Έχουμε μια ευρώπη που θέλει πολύ να αξιοποιήσει τα κοιτάσματά μας, για να απεξαρτητοποιηθεί από τρίτες χώρες. Γι' αυτό το λόγο η επόμενη χώρα μέλος της ΕΕ είναι η Κροατία, και μετά ακολουθεί το Μαυροβούνιο - επειδή έχουν ακτογραμμή - επειδή μπορούν να έχουν ΑΟΖ.

   Δεν μας λένε την γεωπολιτική δυναμική που ανέπτυξε η χώρα μας χάρη σ' αυτόν τον πλούτο - και αυτό με προβληματίζει! Γιατί όχι;

   ΥΓ. Καλά είμαι :) θενκς! Σίγουρα θα τα καταφέρεις! :).

   Διαγραφή
  2. σχετικό με το θέμα video:
   http://www.youtube.com/watch?v=v26Su5FmZng&feature=relmfu
   (εν 3 μέρη)

   άλλο τι ξέρει τζαι άλλο τι λαλεί ο καθένας...
   εν λαλώ ότι ο Κασίνης είπε λάθος, απλά παίζουνται τζαι πολιτικά παιχνίθκια κάποτε τζαι να το έχουμε υπόψην μας...
   πάντως η αλήθκεια είναι ότι έχω πολλά καλή εντύπωση για τον ίδιο...

   η Ευρώπη θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί που Ρωσία βασικά...
   έχουμε μεγάλες δυνατότητες γαιοπολιτικά να εκμεταλλευτούμε τούτο το Φ.Α. αλλά αφού εν εκαταφέραμε να συμφωνήσουμε στην εταιρία κλπ, πως ενά φκούμε ούλοι μαζί ενωμένοι μπροστά που Ευρωπαίους τζαι ξένους τζαι να απαιτήσουμε πράματα; ε;

   Διαγραφή
  3. Με παραξένεψε στο βίντεο που μίλησε για 100 δις και αφήνει να νοηθεί ότι αυτό το νούμερο αναφέρεται στο οικόπεδο 12 ! Σαφώς και δεν είπε κανένας για 100 δις το οικόπεδο 12, αφού είναι από τα φτωχά. Το πλούσιο οικόπεδο είναι το οικόπεδο 9, εξ όσων γνωρίζω.

   23 δις μια μέση τιμή για το οικοπεδο 12. Πόσα δις θα δανειστούμε από την Τρόικα; :P. Σίγουρα δεν πάει 2 δις όπως λένε από τα κτες κάποιοι!

   Εννοείται Νόνη μου ότι για να έχουν αξία τα αποθέματα μας πρέπει να κάμουμε κινήσεις προς τα μπρος! Γι' αυτό ανησυχώ όταν ακούω τους πιθανών μελλοντικούς αρχηγούς αυτού του τόπου να απαξιώνουν τα αποθέματα του ΦΑ! Αν δεν πιστεύουν σε αυτά, πώς θα τα προωθήσουν;;;

   Διαγραφή