--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Επιλέγοντας τους συμμάχους


Πριν κανένα μήνα γράφτηκε αυτό το άρθρο.

Η κυβέρνηση πήρε από την 5η θέση τη κοινοπραξία Total – Gasprom- Novatec όπου την κατέταξαν δύο ξεχωριστές αξιολογήσεις –της κυβερνητικής ομάδας και της γαλλικής Beicip- και την έβαλαν στη 1η θέση για το «φιλέτο», το «Οικόπεδο 9».

[...]

Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, το «οικόπεδο 9» που θεωρείται το πλέον πλούσιο της κυπριακής ΑΟΖ και για το οποίο υποβλήθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις –συνολικά οκτώ- δόθηκε από την κυβέρνηση στην κοινοπραξία της γαλλικής Total με τις ρωσικές Novatec και GBP (θυγατρική της Gazprom).
Τόσο στην αξιολόγηση της κυβερνητικής συμβουλευτικής Επιτροπής, όσο και στην κατάταξη των ξένων συμβούλων (της γαλλικής Beicip Franlab) η κοινοπραξία Total - Novatec - GBP, είχε καταταγεί στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας (με 222,7 βαθμούς) χωρίς καμιά διάκριση ούτε στην τεχνική, ούτε και στην οικονομική της πρόταση.

Πρώτη και με διαφορά βαθμολογίας 20% μεγαλύτερη, είχε καταταγεί η κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ με την κορεατική Kogas (με 277,7 βαθμούς). Δεύτερη στη βαθμολογία, ήταν η κοινοπραξία των Premier-Vitol (που κατασκευάζει το τερματικό στο Βασιλικό) και Petronas (με 234,4 βαθμούς).
Κτες είχαμε αυτή την είδηση/εξέλιξη.

Τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία TOTAL-NOVATEK για το τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι για το τεμάχιο αυτό θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ENI και KOGAS, ενώ θα αρχίσει και απευθείας διαπραγμάτευση για το ερευνητικό τεμάχιο 10 με την εταιρεία TOTAL. 

Για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός 9 σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πλην όμως αυτή θεωρήθηκε πως δεν είναι ικανοποιητική και γι' αυτό σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου, αποφάσισε να ανακαλέσει την έγκριση για την απευθείας διαπραγμάτευση για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός 9 με την κοινοπραξία της TOTAL με τη NOVATEK, και να κηρύξει τη λήξη των διαπραγματεύσεων

Κάποτε αναρωτιέμαι εάν μπορούμε να δούμε πέρα από τη μύτη μας. Προσωπικά θα ένιωθα πολύ καλύτερα εάν είχαμε μια γαλλορωσσική κοινοπραξία να δουλεύει στο οικόπεδο 9. Τώρα θα μου πεις, οι αριθμοί λένε ότι θα έχουμε παραπάνω κέρδος εάν προτιμήσουμε την ιταλονοτιοκορεάτικη κοινοπραξία. Τι γίνεται όμως με την επιλογή συμμάχων; Πόσο σοβαροί και αξιόπιστοι φαινόμαστε όταν ανακαλούμε εγκρίσεις σε ένα μήνα; Στο υπουργικό συμβούλιο είναι αρμόδιοι σε θέματα ενέργειας; Βλέπουν τη μεγάλη εικόνα; Έχουν επαρκή ενημέρωση;

Είμαστε σε μια δυσμενή θέση και θα έπρεπε οι διαδικασίες για την αδειοδότηση στην ΑΟΖ μας να επισπεύδονται, και όχι να πηγαίνουμε με το πάσο μας και να αλλάζουμε γνώμη για τόσο σημαντικά θέματα!

Σήμερα διάβασα ένα άρθρο που μίλησε για το ενδεχόμενο κουρέματος του κυπριακού χρέους. Δεν ξέρω εάν αντιλαμβάνεται ο κόσμος τι σημαίνει αυτό. Το κυπριακό κράτος έχει πολλούς εσωτερικούς δανεισμούς - από ημικρατικούς, από τον συνεργατισμό, από το ταμείο των κοινωνικών ασφαλίσεων... σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα [διορθώστε με αν κάνω λάθος] όλοι αυτοί οι φορείς θα αποσταθεροποιηθούν αφού θα χάσουν λεφτά! Αυτό θέλουμε για τη χώρα μας; Το αύριο να είναι τόσο σκοτεινό και αβέβαιο;

Με κούρασε η μιζέρια, αλλά με αυτά που γίνονται τις τελευταίες 4 μέρες νιώθω ότι κάθε ευκαιρία που είχαμε να αντεπεξέλθουμε από την κρίση - τη σαμποτάρουμε! Τελικά τι θέλουν αυτοί οι κύριοι που αποφασίζουν εκ μέρους μας σε βουλή, σε υπουργικά συμβούλια, σε προεδρικά μέγαρα; Για ποιους δουλεύουν; Άραγε έχουν ατζέντα ή απλά είναι ανίκανοι και δεν τους βγαίνει τίποτα;

Είμαι συνήθως επιεικής με την ηλιθιότητα.. αλλά αρχίζω να κάνω δεύτερες σκέψεις. Πλέον η ηλιθιότητα δεν είναι άλλοθι για κανένα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου