--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Κάποιες σκέψεις

 Ο νέος πρόεδρος (όποιος και να είναι) πρέπει να αναθεωρήσει και την μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας.

Η χώρα μας επιβάλλεται να έχει καλή μεταναστευτική πολιτική επειδή:

1. έχουμε μικρό πληθυσμό σε σύγκριση με άλλες χώρες
2. είμαστε κοντά σε χώρες που υπάρχει αναταραχή στο εσωτερικό τους
3. δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλη την έκταση της χώρας, έτσι είναι πιο εύκολο για κάποιο να έρθει στο νησί, μέσω των κατεχομένων
4. είμαστε ευρωπαϊκή χώρα
5. το σύνταγμα μας κάνει διαχωρισμό του πληθυσμού βάσει της θρησκείας ** [εν είμαι σίγουρη - κανένας δικηγόρος αν θέλει να με διορθώσει ή να με επιβεβαιώσει; ]


Τα τελευταία χρόνια με την κρίση, φαίνεται να απασχολεί αρκετούς το θέμα των μεταναστών.

Θα κάνω ένα διαχωρισμό των μεταναστών. Έχουμε τους οικονομικούς μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες.
Οι οικονομικοί μετανάστες έρχονται συνειδητά και με τη θέληση τους στη χώρα μας, με τα χαρτιά τους για να δουλέψουν. Αν δεν είναι κοινοτικοί, τότε πρέπει κάποιος από την Κύπρο να κάμει αίτηση για να τον φέρει [όχι προσωπικά, φέρτε μου τον Γιαννή ας πούμε, αλλά χρειάζομαι 3 εργάτες φάρμας].
Νομίζω οι οικονομικοί μετανάστες βοηθούν την οικονομία της χώρας, αφού με λίγο φαΐ, μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και ένα πολλά βασικό μισθό κάνουν δουλειές απαραίτητες για να λειτουργήσει η οικονομίας μας. [εργάτες σε φάρμα, εργάτες σε χωράφια, οικιακοί βοηθοί [ώστε να δουλεύουν οι γυναίκες του σπιτιού]].

Υπάρχουν πολλές ιστορίες που οικονομικοί μετανάστες αποδεσμεύονται από τους εργοδότες τους πιο νωρίς - για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά δεν θέλω να μπω σε αυτό το θέμα.

Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω είναι η μεταναστευτική πολιτική της χώρας για αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν/θέλουν να παν πίσω στη χώρα τους, δεν έχουν χαρτιά, δεν έχουν πατρίδα και ζητούν καταφύγιο στην Κύπρο.

Λόγω της ΕΕ υποχρεούμαστε αυτούς τους ανθρώπους να τους προσφέρουμε στέγη και φαγητό για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, [κανονικά δεν θα πρεπε να επικαλούμαι την ΕΕ για τα αυτονόητα, αλλά άτε] μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση τους και να διαπιστώσουμε ότι όντως χρειάζονται πολιτικό άσυλο.

Προσωπικά πιστεύω ότι η πολιτική των επιδομάτων έχει αποτύχει. Η διαδικασία είναι εκτεθειμένη σε κομπίνες - και πολλοί έχουν βρει τρόπους να εξασφαλίζουν πολλαπλά επιδόματα. Οι κυβερνώντες (κυβέρνηση+βουλή) αποφάσισαν να κάνουν ειδικούς χώρους για να τους στεγάζουν και να τους δίνουν φαΐ. Υποθέτω για να γλιτώσουν λεφτά από τη μια και για να πάψει η Κύπρος να είναι ελκυστικός προορισμός για τους αιτητές πολιτικού ασύλου.

Κάποιες φορές απορώ εάν σε αυτές τις αποφάσεις συμμετέχουν κοινωνιολόγοι. Πιστεύω πως όχι. Αυτοί που αποφασίζουν βλέπουν μόνο αριθμούς, και δεν προσεγγίζουν το θέμα και από την ανθρωπιστική του πλευρά.

Το να τσουβαλιάσεις ανθρώπους σε ένα ττελιασμένο χώρο και να τους δίνεις τροφή δεν θα πρεπε να θεωρείται λύση!

Έχει μέρες που το σκέφτομαι και έχω κάποιες ιδέες.
πχ.
1. Να τους φκάλουμε ηλεκτρονική κάρτα [όπως τις πιστωτικές που μας βγάζουν οι τράπεζες] με τα στοιχεία τους - και αυτή την κάρτα να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σε όποιο μαγαζί έχει το ειδικό μηχανάκι [αντίστοιχο αυτού που έχει η jcc και η imsp ]. Να γίνεται πίστωση του ποσού που πιστεύεται ότι θα είναι αρκετό για να ζει κάποια οικογένεια με αξιοπρέπεια.
2. Τόσες πολυκατοικίες είναι άδειες - να κάνουν ειδικές συμφωνίες με την κυβέρνηση. Να δίνει η κυβέρνηση χαμηλό ενοίκιο, με φορολογικές απαλλαγές στους ιδιοκτήτες - με τον όρο να παραχωρούνται σε πολιτικούς πρόσφυγες.

Γιατί;
1. Επειδή σαν χώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα λεφτά που θα λαμβάνουν οι άνθρωποι αυτοί δεν θα βγαίνουν από την οικονομία της χώρας μας.
2. Επειδή πρέπει να αναμειχθούν με την κοινωνία του νησιού, δεν πρέπει να απομονώνονται - ούτε να γκετοποιούνται. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν υποδεέστεροι άνθρωποι. Είναι φιλοξενούμενοι και για να σεβαστούν τη χώρα που τους φιλοξενά, πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε με με σεβασμό και να μην τους στερούμε την αξιοπρέπεια.

Η Κύπρος πάντα φιλοξενούσε λαούς όλων των εθνικοτήτων. Στη Λάρνακα οι Αρμένιοι ανέγειραν και ένα γλυπτό για να ευχαριστήσουν τους Κύπριους που τους έδωσαν καταφύγιο όταν κάποιοι προσπάθησαν να τους σφάξουν, και εκδιώχθηκαν από τη χώρα τους.

Αν διορθώσουμε την μεταναστευτική μας πολιτική, τότε αυτοί που λένε ότι "μας έκαναν ρατσιστές" θα μπορούν να σταματήσουν να είναι ρατσιστές. Επειδή δεν είναι ρατσιστές οι άνθρωποι που φωνάζουν. Είναι παραπληροφορημένοι, παραπονεμένοι και νιώθουν εκτεθειμένοι αφού η πολιτεία δείχνει να έχει παραπάνω πρόνοιες για τους μετανάστες παρά για τους ιθαγενείς.


Επίσης, να πω ότι ενοχλεί με πολλά ο όρος "αντιρατσιστής". Όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως αντιρατσιστής πιστεύω χρειάζεται να κάνει πολλή ενδοσκόπηση.

Οι λύσεις δεν είναι ποτέ στα άκρα, είναι πάντα κάπου στη μέση. Όλοι πρέπει να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας και όλοι πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των άλλων. Υπάρχουν τα βασικά δικαιώματα και υπάρχουν και τα προνόμια που μπορεί κάποιος να απολαμβάνει όταν είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του. Σίγουρα οι φορολογούμενοι πολίτες (πρέπει να) έχουν παραπάνω προνόμια - αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει ξεκάθαρα, επειδή παρατηρώ ότι αναλωνόμαστε σε συζητήσεις άσκοπες που συγκρίνουν ανόμοια πράγματα.

Καταλήγω στο ότι η πολιτεία έχει την ευθύνη να προσεγγίσει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις και εγώ απλά έγραψα αυτό το κείμενο επειδή προβληματίζει με το θέμα και ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου. Δεν έχω σφαιρική ενημέρωση έτσι δεν είμαι έντονη στις απόψεις μου. Σίγουρα όμως το μίσος δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση για κανένα πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου