--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Κάποιες σκέψεις

Η βασική ιδέα της δημοκρατίας έχει κάποια κενά.

Μια απόφαση της πλειοψηφίας δεν είναι πάντα η πιο σωστή, αφού δεν είμαστε όλοι ειδικοί για όλα τα θέματα. Το να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη, ιδίως για θέματα που έχουν περίεργους όρους, είναι το πιο εύκολο πράγμα στην εποχή μας - λόγω των ΜΜΕ . Αν ελέγχεις τα ΜΜΕ, ελέγχεις και την κοινή γνώμη.

Γι' αυτό το λόγο πολλής κόσμος αγωνιά πότε θα υπογράψουμε το μνημόνιο έτσι ώστε επιτέλους να δούμε μια άσπρη μέρα. Η μάνα μου εν πιστεύκει ότι εν κακό να υπογραφεί μνημόνιο - παρόλο που της το λέω συνέχεια. Σήμερα, καθώς καθόμασταν με την μάνα μου και τη θεία μου, και έλεγαν "πέρκι υπογραφεί το μνημόνιο έγκαιρα, αρκετά εκαθυστερήσαμε" και ξαναείπα ότι δεν είναι καλό για μας το μνημόνιο, η άμεση "ερωτο-απάντηση" ήταν: "αφού δεν είναι καλό, γιατί όλοι οι πολιτικοί και όλοι οι οικονομολόγοι λαλουν ότι εν καλό;"

Η απάντηση μου ήταν: "μα δεν είναι όλοι οι οικονομολόγοι που το λένε αυτό. Εν όλοι που τους δείχνει η τηλεόραση! Τους άλλους εν τους δείχνει."

(Παρόλο που ο κ.Μαυρίδης που εμφανίζεται στην τηλεόραση δεν είναι υπέρ του μνημονίου αλλά όταν κάτι το ακούς συνέχεια κάπου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ότι κάποιος λέει κάτι διαφορετικό, όταν το λέει διπλωματικά).

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως γι΄αυτό;

Προσωπικά προσπαθώ να ενημερώνομαι για την επικαιρότητα και από εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης. Φυσικά υπάρχουν απόψεις και απόψεις. Δεν μπορείς να τις εμπιστεύεσαι όλες.
Εννοείται ότι δεν είμαι 100% αμερόληπτη και αντικειμενική. Όταν κρίνω ότι κάποιος συνήθως λέει καλά πράγματα σίγουρα του δίνω περισσότερη σημασία από αυτόν που νομίζω ότι λέει πελλάρες συνήθως.

Το ιδανικό θα ήταν να κάτσω να μελετήσω και το ιστορικό της ανθρωπότητας γενικά. Κάποιος μου είπε ότι η έλλειψη γνώσης της ιστορίας με κάνει ανίκανη να αντιληφθώ κάποια πράγματα σωστά. Δεν διαφωνώ, αλλά έχω τις ενστάσεις μου κατά πόσο η διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε κάποια πράγματα οφείλεται στην γνώση ή στην απουσία γνώσης του ιστορικού αυτού.

Κάποια πράγματα είναι και θέμα ιδεολογίας. Μεγάλωσα μακριά από ιδεολογίες. Ό,τι ιδεολογικά κολλήματα έχω τώρα, τα απέκτησα τα τελευταία 3 χρόνια που αποφάσισα να ασχοληθώ με τον κόσμο. Πριν δεν με ενδιέφερε. Τις τελευταίες μέρες άρχισα να αναρωτιέμαι γιατί με νοιάζει τώρα. Έτσι κι αλλιώς η αντίληψη μου για το τι είναι σημαντικό απέχει πάρα πολύ από τον μέσο άνθρωπο.

Πιστεύω ότι δεν έχει σημασία να είσαι σωστός ή λάθος. Είναι περισσότερο σημαντικό να έχεις διαλεκτική λογική και να μπορείς να υποστηρίξεις την όποια άποψη  σου με επιχειρήματα. Έχω ένα πρόβλημα εγώ σε αυτό. Ιδίως με αγνώστους, που είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να ακούσουν την άποψη μου για να την επεξεργαστούν (αφού έχουν πάντα δίκαιο) και είναι πολλά έκδηλη η διαφωνία μας σε θέματα ..ιδεολογίας , κοσμοθεωρίας δεν προτάσσω επιχειρήματα, και συνήθως δεν λέω καν την άποψή μου. Προτιμώ να ακούω τη δική τους και να επωφελούμαι από αυτή μόνο.

Ας πούμε εγώ είμαι ένας άνθρωπος που θυμώνει με τα συνδικάτα, όπως έχουν εξελιχθεί στην εποχή μας. Αν πω κάτι τέτοιο σε ένα πιο ευαίσθητο άνθρωπο θα με πάρει με τις πέτρες. Ή θεωρώ ότι στην Κύπρο είμαστε Overpaid σε κάποιους τομείς. Μια φορά που εξέφρασα αυτή την άποψη ακολούθησε μεγάλη συζήτηση μετά και κουραστική. Το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να είναι αναφαίρετο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα κάποιος μάστρος πρέπει να σε προσλαμβάνει ή να σε κρατήσει στη δουλειά ενώ δεν σε χρειάζεται. Σημαίνει ότι πρέπει να έχεις ίσες ευκαιρίες εργοδότησης ή να έχεις την ευκαιρία να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά μόνος σου!

Ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας κινδυνεύει να δημιουργήσει αδρανείς, επιδοματίες πολίτες. Αυτό δεν είναι υγιές. Δεν μπορείς σε μια κοινωνία να κάνεις αυτό που γουστάρεις μόνο. Υπάρχουν και υποχρεώσεις.

Υποθέτω αυτό που προσπαθώ να πω τόση ώρα είναι ότι έχω έντονες απόψεις για κάποια θέματα και νομίζω ότι είμαι σωστή. Αν ένας θεσμός υπολειτουργεί λόγω των ατόμων που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, δεν φταίει ο θεσμός - φταίνε οι ανθρώποι - και αυτοί πρέπει να αλλάσσουν, όχι οι θεσμοί γενικότερα. Και όποιος πραγματικά θέλει να κάνει την επανάσταση ή την ανατροπή πρέπει να δει πώς μπορεί να το κάνει με σωστές επιλογές ανθρώπων στις σωστές θέσεις.

Αυτά είχα να πω με την παιδική μου λογική, νομίζω είπα περισσότερα από όσο χρειαζόταν.

2 σχόλια:

 1. καταρχας να σου πω οτι επερασα το ποστ που πανω που πανω, αυριο καλυτερα. κοιταξε, οντως το μνημονιο εννεν κατι καλο για ονομα. τζιε επειδη εξανασυζητησαμε μαζι εναλλακτικες λυσεις, νομιζω οτι δυστυχως επειδη χρειαζουμαστε τα λεφτα αμεσα (οι για εμας για τους δανειστες κτλ) το μνημονιο εν η πιο αμεση λυση. καζινο, επενδυσεις, φα θα αρκησουν να φερουν χρημα αρκετο. που τζιαμε τζιε τζι, επειδη εφτασαμε σε σημειο να τα θελουμε αμεσα, ουτως ωστε να θεωρειται απαραιτητο καλο/κακο το μνημονιο, παιζουμε με τους ορους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, έχεις την εντύπωση ότι τα λεφτά που θα πάρουμε από την Τρόικα θα τα δώσουμε σε μισθούς και επιδόματα; Οι δανειστές μας ποιοι είναι; Ο συνεργατισμός ή η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να μας δώσει παράταση 6 μήνες; Επειδή μόνο με τη Ρωσία έχουμε διακρατικό δάνειο και αυτό λήγει το 2016 (και σκέφτουνται να μας το πάρουν ως το 2020-21). Τα δάνεια που έχουμε σε ιδιωτικές τράπεζες εξ όσων γνωρίζω είναι υπό έλεγχο.

   Τα λεφτά που θα πάρουμε θα πάνε κατευθείαν στις τράπεζες. Με άλλα λόγια, θα χρεωθούμε για να δώσουμε λεφτά σε αυτούς που τα στέρησαν από την αγορά (αφού τσογάρησαν, και τα έχασαν - και τώρα δεν δίνουν δάνεια να κινηθεί η αγορά).

   Άρα, γιατί είναι απαραίτητο το μνημόνιο;

   Επίσης, αφού δεν έχουμε χρόνο, τι παράλληλες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει (έστω από τη νέα κυβέρνηση) για να έρθουν μέσα λεφτά; (επενδύσεις δλδ).

   Έννεν η πιο άμεση λύση το μνημόνιο. Είναι η πιο εύκολη για τους πολιτικούς μας, και η πιο επώδυνη για τον λαό.

   Διαγραφή