--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

είναι παλιά η είδηση σχετικά, αλλά επειδή είχα την κουβέντα κτες ένιωσα την ανάγκη να την ξαναβάλω. 
 
 Gas rebranded as green energy by EU
 
Victory for gas lobby as aims of €80bn EU innovation programme altered to channel money to 'low-carbon' fossil fuel

Η συνέχεια εδώ.

8 σχόλια:

 1. Γεωργία το άρθρο που παραθέτεις εν σαφώς κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Εσύ αν εκατάλαβα καλά παραθέτεις το ως τεκμηρίωση της "πρασινότητας" του φυσικού αερίου; Αφού απλά εν άλλον έναν "καύσιμον" με λλιόττερους ρύπους. Καμία σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δηλαδή, όπου οι εκπεμπόμενοι ρύποι διοξειδίου εν μηδέν. Αν γίνεται διευκρίνισμου τη θέση σου. Θενκς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι πλέον η ΕΕ στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης (στις επιχορηγήσεις για πράσινη ανάπτυξη για να γίνω πιο καθαρή) περιλαμβάνει και το Φυσικό Αέριο. Έτσι, όποιος θέλει να κάμει υποδομή για το φυσικό αέριο, μπορεί να ζητήσει επιχορήγηση από το συγκεκριμένο ταμείο πράσινης ανάπτυξης. Δεν λέω ότι το φυσικό αέριο είναι σούπερ ντούπερ οικολογικό :). Λέω ότι όταν η Γερμανία λέει ότι θα στραφεί στην πράσινη ανάπτυξη για να αναπληρώσει το κενό που θα δημιουργηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν κλείσουν τα πυρινικά της εργοστάσια επί της ουσίας μιλά παραπάνω για Φυσικό Αέριο, παρά για φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα κτλ.
   Δεν έχω θέση επί του οικολογικού θέματος - απλά αναφέρω τι θεωρείται ως γεγονός αυτή τη στιγμή στην ΕΕ. Η μόνη θέση μου είναι ότι πρέπει αυτή την ανάγκη σε ΦΑ που θα δημιουργηθεί στην Γερμανία πρέπει να είμαστε παρόντες, όπως και να κάνουμε αίτηση για επιχορήγηση από αυτό το ταμείο της πράσινης ανάπτυξης για υποδομές φυσικού αερίου.

   Διαγραφή
 2. Κατ' αρχήν να πούμε ότι το άρθρο μιλά για "secret document seen by the Guardian" τζιαι για "triumph of the deep-pocketed fossil fuel industry lobby" (money talks δηλαδή, εκτός τζιαι αν με το green εννοούμεν τα ριάλια).
  Επίσης λέει ότι: "Renewable energy may be the victim of cheap gas prices" τζιαι "which is attempting to rebrand itself as a green alternative to nuclear and coal, and as lower cost than renewable forms of power such as wind and sun."
  Πρόσεξε τζιαι κάτι άλλον που μας αφορά:
  "global production of "unconventional" sources of gas (notably shale gas extracted by hydraulic fracturing or 'fracking')". Δηλαδή αέριον οϊ που κοιτάσματα αλλά που άλλες "μη συμβατικές μεθόδους παραγωγής" (που να δούμεν πόσον "πράσινες" είναι ως τεχνολογίες/ διαδικασίες).
  Με λλία λόγια, οϊ μόνον το φυσικόν αέριον έννεν πράσινη ενέργεια (αφού παράγει διοξείδιον του άνθρακα άρα απλά αναβάλλει νάκκον το θέμαν των εκπομπών θερμοκηπίου ως προς τα πετρόλαδα τζιαι τον ορυκτόν άνθρακαν) αλλά μπορεί να παραχθεί με μεθόδους (αμφιβόλου περιβαλλοντικής ευαισθησίας) που να απαξιώννουν την αξίαν των φυσικών αποθεμάτων (όπως τα δικά μας).
  Επίσης, υποσκάπτει την απόδοσην ως προς το κόστος των φωτοβολταϊκών, ηλιοθερμικών τζιαι αιολικών συστημάτων (αφού δεν επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας αφού ούλλοι προτιμούν να κρούζουν καύσιμα κάποιου είδους γιατί εν "πιο φτηνά") για να μεν αναφέρω ότι τρώει κονδύλια για έρευναν σε τούτους τους τομείς αλλά τζιαι άλλους πολλά υποσχόμενους για ενέργειαν πραγματικά "χωρίς ρύπους" όπως η πυρηνική σύντηξη.
  Ως νησίν με ηλιοφάνειαν 95% του χρόνου, με ευαίσθητην οικολογίαν τζιαι έναν σωρόν δυσκολίες πολιτικής τζιαι άλλης φύσεως (αοζ κλπ.), έτσι "ευρωπαϊκές" πολιτικές (το να "πρασινίζουν" την καύσην φυσικού αερίου) θα έπρεπεν να τες θωρούμεν με ανησυχίαν τζιαι οϊ με χαράν.
  Στο κάτω κάτω ο στόχος έννεν να φκάλουμεν ριάλια αλλά να βελτιώσουμεν την ποιότηταν της ζωής του μέσου πολίτη. Μεν πάθουμεν όπως τζιείνους που εσκεφτήκαν να φυτεύκουν φυτά για παραγωγήν βιοντήζελ χωρίς να σκεφτούν ότι τα χωράφκια που θα εγεμώνναν ήταν να φκαιρώσουν που φαγώσιμα, με αποτέλεσμαν να μεν παράγεται αρκετή τροφή κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που λέω είναι ότι όπως τα εκάμαν (σωστά ή λάθος) μπορούμε να πιάσουμε επιχορήγηση για υποδομές φυσικού αερίου από αυτό το ταμείο της πράσινης ανάπτυξης!

   Τώρα το αν "θα έπρεπεν να τες θωρούμεν με ανησυχίαν τζιαι οϊ με χαράν." τι να σου πω; Εσύ επιλέγεις να τα συγκρίνεις με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, στο θέμα της εκπομπής ρύπων. Πόση ενέργεια παράγουν αυτά; Πόσο αποδοτικά είναι. Πόσες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες χρειάζονται; Και τι επιπτώσεις έχουν οι ανεμογεννήτριες αν μπουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές; Όπως ακριβώς γίνεται στην Κύπρο - που τις βλέπω κάθε φορά που βγαίνω στον αυτοκινητόδρομο και δεν είναι και χάρμα οφθαλμών! Επίσης, οι ανεμογεννήτριες εξ όσων γνωρίζω δίνουν ρεύμα καθώς δουλεύουν - δεν αποθηκεύεται δηλαδή η ενέργεια που παράγουν. Όταν σταματήσει να φυσά, μπαίνουν αυτόματα οι συμβατικές γεννήτριες. Αυτή η επανεκκίνηση δεν στοιχίζει;
   Έχοντας όλα αυτά υπόψη, και διαβάζοντας αυτό πιστεύω ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει πράσινη ανάπτυξη!

   Κάποια ερωτήματα που για μένα έχουν σημασία:
   Πόσα στοιχίσαν οι ανεμογεννήτριες μας; Πόσο παράγουν; Πότε θα κάνουν απόσβεση και τι επιπτώσεις έχουν στην περιοχή που έχουν εγκατασταθεί;
   Πόση έκταση πρέπει να γεμίσουμε με φωτοβολταϊκά για να παράγεται ικανοποιητική ενέργεια; Πόσες από αυτές τις εκτάσεις που υπολογίζεται να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για καλλιέργεια; Πώς θα επηρεάσει το οικοσύστημα της περιοχής κάτι τέτοιο; (θα ξεριζωθούν δέντρα ας πούμε;).

   Και στο τέλος της ημέρας ποιο από τα δύο είδη ενέργειας όντως βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας; Αν είναι το διοξείδιο του άνθρακα που σε ενοχλεί τόσο, να κάμουμε παραπάνω δενδροφύτευση - αν μας αφήκουν κανένα χωράφι τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες.

   Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητή.

   Διαγραφή
 3. Ναι Γεωργία ήσουν τζιαι χτες τζιαι σήμερα κατανοητή, νομίζω εν εγώ που εν τα καταφέρνω. Ήγειρες το θέμαν ως ευκαιρίαν άντλησης κοινοτικών πόρων για επενδύσεις στο Φ.Α. αλλά εγώ εν τζιαι είχα αντίρρησην για τζιείνον. Εγώ ήγειρα αντίρρησην ως προς το τελείως ανυπόστατον του να ονομάζεται το Φ.Α. "πράσινη ενέργεια". Το να επιχαίρω λοιπόν όταν η Ε.Ε. (αν όντως ισχύει) υιοθετεί έτσι πολιτικές, προφανώς τζιαι υπό την πίεσην οικονομικών συμφερόντων, απλά επειδή θα ππαραωθώ τζιαι εγώ, μοιάζει μου λλίον όπως κάποιον που σιαίρεται επειδή μπορεί να εκμεταλλευτεί έναν οικόπεδον σε καμένον δάσος.
  Το Φ.Α. ΔΕΝ είναι πράσινη ανάπτυξη, στην καλλίττερην περίπτωσην είναι μια λλιόττερην ρυπογόνος λύση σε σχέσην με το πετρέλαιον, το λιθάνθρακαν τζιαι άλλα καύσιμα χημικής ενέργειας. Εκτός αυτού, οι συνέπειες τζιαι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που την εξόρυξην υδρογονανθράκων εν αστείον να συγκρίνονται με τες συνέπειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων. Αλλά ας δεχτούμεν ότι τζιαι τζιείνα έννεν τελείως αθώα (π.χ. οι ανεμογεννήτριες λέγεται ότι απωθούν τες μέλισσες τζιαι ξηρανίσκουν τα φυτά πέριξ). Αν δεν έσιεις γην διαθέσιμην, βάλλεις πάνω στα κτίρια σου, ή μέσα στη θάλασσαν (ανεμογεννήτριες ή μηχανισμούς εκμετάλλευσης της παλίρροιας). Ή κάμνεις ηλιοθερμικά εργοστάσια που καλύπτουν μικρήν έκτασην τζιαι λειτουργούν με τον κύκλον του ατμού, προσφέροντας υψηλής ισχύος μονάδες.
  Πέραν τούτων, συνεχίζεις την έρευναν για πιο "έξυπνα", πιο αποδοτικά υλικά τζιαι διατάξεις που να ελαχιστοποιούν τυχόν δυσμενείς επίδράσεις τζιαι μεγιστοποιούν την απόδοσην ανά επιφάνειαν. Άμα τα σχετικά κονδύλια όμως αντί να τα διοχετεύσεις δαμέ (που οι ρύποι παραγωγής τζιαι το ίχνος άνθρακα εν μηδέν ξεκάθαρα) σύρνεις τα σε έναν "απλά πιο καθαρόν" καύσιμον, σόρρυ αλλά τούτον έννεν πράσινη ανάπτυξη.
  Άσε που υπάρχουν τζιαι άλλες μορφές παραγωγής, όπως η πυρηνική σύντηξη (ο μηχανισμός παραγωγής της ίδιας της ηλιακής ενέργειας), η οποία προφανώς υποβαθμίζεται σε κάποια συρτάρκα άμπα τζιαι εν ξεζουμίσουμεν τον πλανήτην που τα εκάστοτε "κοιτάσματα" τζιαι εν τον γεμώσουμεν παράλληλα αέρια του θερμοκηπίου.
  Τούτον ήταν το point μου που την αρχήν. Η πολιτική, η κουλτούρα τζιαι τα συμφέροντα πίσω που τες, κατά τα άλλα ευνοϊκές για μας τους νεοφανείς αεριο-πετρελαιάδες, πολιτικές της Ε.Ε.
  Σόρρυ για το μακρυνάριν, νομίζω σύντομα εννά κάμω τζιαι μιαν ανάρτησην για το πολλά ενδιαφέρον θέμαν μας.
  Cheers!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α, τζιαι όσον αφορά την αποθήκευσην ενέργειας, εν υπάρχει έτσι πράμαν, εκτός που την περίπτωσην των υδροηλεκτρικών φραγμάτων διπλής δεξαμενής. Την νύχταν αντλούν νερόν χρησιμοποιώντας φτηνόν ρεύμαν που τους λιγνιτικούς σταθμούς τζιαι τες ώρες αιχμής μπαίνουν επικουρικά στο σύστημαν (μιλούμεν για την μαμάν πατρίδαν δαμέ). Υπάρχουν επίσης μπαταρίες αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν τα φωτοβολταϊκά (για την ώραν πολλά ακριβές βέβαια αλλά τούτον εν θέμαν έρευνας τζιαι οικονομίας κλίμακας). Κατά τα άλλα, οι συμβατικές μονάδες ορυκτών καυσίμων τζιαι υδρογονανθράκων εν σταματούν ποττέ, απλά μεταβάλλουν την ισχύν εξόδου αναλόγως με τη ζήτηση. Το καύσιμον κρούζει συνέχεια κοινώς, διότι μόνον να τες σβήσεις τζιαι να τες ξαναξεκινήσεις εν φοβερά δαπανηρόν.
  Στα αιολικά πάρκα προφανώς το αν εν μέρα ή νύχτα εν παίζει κανένα ρόλο. Πιο σημαντικό θέμαν εν η συχνότητα τζιαι η ένταση του ανέμου. Τα φωτοβολταϊκά πιάννουν πιο μεγάλην έκτασην ανά μονάδαν ισχύος τζιαι τη νύχταν εν δουλεύκουν αλλά εν πολλά πιο χρηστικά τζιαι εύκολα στη λειτουργίαν τζιαι την συντήρησην, ενώ έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οπότε μια σύνθεση αιολικών, ηλιακών τζιαι υδροηλεκτρικών σταθμών (π.χ. υπάρχει σχέδιον στην Κύπρο για τα φράγματα μας, χρήση της ροής του νερού των αγωγών κλπ.) σε συνδυασμόν με νεοφανείς πραγματικά πράσινες εφαρμογές (υδρογόνο, σύντηξη κλπ.) μπορεί να καταστήσει τα συμβατικά καύσιμα παντελώς άχρηστα για "καύση" (αν τζιαι έχουν τζιαι άλλες χρήσεις προφανώς, π.χ. πλαστικά κλπ.). Εκουράστηκες έννεν; Σόρρυ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όι εν εκουράστηκα. Αντιθέτως τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λαλείς. Για να τα ξεκαθαρίσουμε ένα ένα.
   1. Τελικά συμφωνούμε ότι η ενέργεια που παράγουν τα αιολικά πάρκα καταναλώνεται καθώς παράγεται και δεν μπορεί να φυλακτεί; (σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά).
   2. Για την κίνηση των αυτοκινήτων υποθέτω μπορεί να χρησιμοποιηθεί υδρογόνο σαν πρασινότατη ενέργεια έννε;
   3. Δεν έχω ηθικούς φραγμούς στο να καρπωθώ χορηγία από την ΕΕ ώστε να αναπτύξω υποδομή για μια καύσιμη ύλη η οποία εκπέμπει λιγότερους ρύπους από τις ύλες που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Ιδίως όταν βρισκόμαστε σε μια οικονομική κατάσταση ασφυκτική. ( τελικά δεν έχω τόσα κολλήματα!!! :P )
   4. Για το φαινόμενο του θερμοκηπίου εν θέλεις να μιλήσουμε :P. (πίστεψε με εν θέλεις).Για το πώς να αντιμετωπίσουμε το διοξείδιο του άνθρακα είπαμε, να τιγγκάρουμε τον τόπο δέντρα. Αντί να φυτεύκουμε ανεμογεννήτριες, να φυτεύκουμε δέντρα.

   5. Κοίταξε και αυτό . Εμείς που έχουμε ΑΟΖ μπορούμε να κάνουμε το ίδιο.

   Διαγραφή
 5. There is a chance you qualify for a new solar rebate program.
  Click here and find out if you qualify now!

  ΑπάντησηΔιαγραφή