--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

"Θα τα καταφέρουμε" ||

Οι Κύπριοι ξενοδόχοι προσλαμβάνουν επί το πλείστον κοινοτικούς.

Γιατί;

- Επειδή είναι πιο φτηνοί.
- Επειδή μπορούν να τους βάζουν να δουλεύουν για παραπάνω ώρες (παράνομα φυσικά, εις βάρος των δικαιωμάτων τους).
- Επειδή γνωρίζουν τη γλώσσα της πλειοψηφίας των τουριστών (ρωσσικά).


Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, εγώ αυτούς μπορώ να σκεφτώ τώρα.

Όλοι έχουμε δικαίωμα στην εργασία και πιστεύω ότι ο όλοι θα έπρεπε να είχαν τις ίδιες ευκαιρίες εργοδότησης, και στο τέλος να προσλαμβάνεται αυτός με τα περισσότερα προσόντα.

Άραγε γνωρίζεις τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στα κυπριακά ξενοδοχεία;

Μεταβαίνει το "τμήμα προσλήψεων" σε μια χώρα, κατά προτίμηση σε κάποια που μιλούν ρωσσικά έστω και σαν δεύτερη γλώσσα, για ένα τριήμερο. Κάνουν τις συντεύξεις τους και προσλαμβάνουν 30 -40 άτομα (αναλόγως του μεγέθους και της ανάγκης του ξενοδοχείου), και τους φέρνουν στην Κύπρο.

Γνωρίζεις ότι όταν ένας Κύπριος μείνει άνεργος δικαιούται ανεργειακό; Γνωρίζεις επίσης ότι το ανεργειακό αυτό δίνεται για περίοδο έξι μηνών; και μετά;.. μετά εάν δεν βρίσκει δουλειά και δεν μπορεί να συντηρίσει τον εαυτό του ή και την οικογένεια του, αποτείνεται στο γραφείο ευημερίας, όπου μπορεί να εξασφαλίσει επίδομα. (με την προϋπόθεση ότι δεν έχει περιουσία, και δεν έχει στην κατοχή του λεφτά [κανένα γραμμάτιο ας πούμε - που δεν μπορεί να το σπασει] άνω των 5 000 ευρώ. Με αυτά τα κριτήρια, ένας μεσο-ταξίτης που ελέω κρίσης έχασε τη δουλειά του, δεν δικαιούται δημόσιο βοήθημα - λογικό, ας πουλήσει το σπίτι για να φάει (θα απαντούσε ένας γάδαρος).

Ένας κοινοτικός επίσης δικαιούται ανεργειακό και επίσης δικαιούται να αποταθεί μετά τους 6 μήνες στο γραφείο ευημερίας, όπου και εγκρίνεται αν είναι άνεργος. Για να σταματήσει το γραφείο να του δίνει το επίδομα, αφού περάσουν ας πούμε 2 χρόνια και δεν έχει βρει δουλειά, πρέπει ο λειτουργός του γραφείου να κάνει τικ σε ένα κουτάκι στη φόρμα του αιτητή - ότι είναι [δεν θυμάμαι την ακριβής ορολογία] βάρος για την οικονομία του κράτους. Αν γίνει αυτό, τότε κινητοποιείται η αρχή μετανάστευσης για να τον απελάσουν.

..και μετά μας λένε πως θα τα καταφέρουμε!

Πώς θα τα καταφέρουμε όταν φέρνουμε υπαλλήλους από το εξωτερικό (δεν είναι κοινοτικοί που διαμένουν στην Κύπρο, φέρνουν άλλους!), τους πληρώνουμε και αυτοί [ όπως θα έκανε καθένας από εμάς] στέλνουν τα λεφτά στη χώρα τους για τις οικογένειες τους; Αντιλαμβάνεστε πόσο χρήμα φεύγει από τη χώρα; Και ταυτόχρονα, ο Κύπριος να ψάχνει δουλειά και να μη βρίσκει - αλλά οι φόροι, φόροι!

Και δεν το δέχομαι ότι οι Κύπριοι δεν "καταδέχονται" να δουλέψουν στα ξενοδοχεία.

Μιλούσα με μια τυχερή καμαριέρα κτες (τυχερή επειδή την κάλεσαν να πάει και φέτος στο ξενοδοχείο που δουλεύει τα τελευταία 15 χρόνια), και μου έλεγε ότι οι Κύπριες καμαριέρες φοβούνται να μιλήσουν και να διαμαρτυρηθούν που αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας - επειδή μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό τους συμβουλεύει και η συντεχνία τους: "Κρύψετε να περάσετε και παντού έτσι είναι. Αν χάσετε τη δουλειά σας δεν θα βρείτε αλλού."

Εγκληματικός ο ρόλος των συντεχνιών στο δράμα της κυπριακής οικονομίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ευφυέστατο Χ"Πέτρου όταν έλεγε να αυξηθεί το ΦΠΑ αντί να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων;;; (και κάποια σκυλάκια που τον υποστήριζαν επειδή τους βόλευε..)

Εγώ τωρά σας ερωτώ... εμείς τι ρόλο βαράμε σε αυτή την κοινωνία; Δεν θα πρεπε να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που αδικούνται; Δεν θα πρεπε να διεκδικήσουμε μια πιο δίκαιη πολιτεία και κοινωνία; Όλα θα τα κάνουν οι άλλοι; Αυτοί (πολιτικοί, συνδικαλιστές) που εκ του αποτελέσματος έχουν κριθεί ως αναξιόπιστοι και ανίκανοι; Τι μας σταματά να κάνουμε κάτι ουσιαστικό και πρακτικό;

Εμένα με σταματά το ότι δεν βρίσκω "συμμάχους" - αλλά δεν θα το αφήσω έτσι. Θα βρω τον τρόπο να προσπαθήσω να κάνω κάτι, και ας αποτύχω. Ντρέπομαι να μην κάνω τίποτα.

2 σχόλια:

 1. Μην τα τσουβαλιάζουμε όλα...

  Και δεν το δέχομαι ότι οι Κύπριοι δεν "καταδέχονται" να δουλέψουν στα ξενοδοχεία.

  Κι όμως...υπάρχει και αυτό!

  Πρόσφατα άκουσα από πρώτο χέρι περίπτωση όπου ξενοδόχος σε ξενοδοχείο της Λεμεσού ρώτησε κύπριο υπάλληλο του αν έχει κανένα γνωστό/φίλο που θέλει δουλειά γιατί υπήρχε κενή θέση και προτιμούσε να προσλάβει κύπριο. Ο νεαρός ρώτησε συνομίληκο του ΑΝΕΡΓΟ και τον ενημέρωσε για την κενή θέση (ο μισθός της οποίας ήταν 1000 ευρώ). Η απάντηση του νεαρού άνεργου ήταν η εξής: "σιγά να μεν πάω καρσόνιν για 1000 ευρώ ρε! Άσε να τελειώσει το ανεργειακό τζαι θωρούμεν..."

  Αδυνατώ να σχολιάσω τέτοιου είδους νοοτροπίες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά το είπες να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα! Κι εγώ ξέρω περίπτωση που φίλη μου ψάχνει δουλειά σε ξενοδοχείο (αφού αυτό έκανε για έξι χρόνια μέχρι να την απολύσουν πέρσι επειδή δεν ήξερε ρωσσικά) και όταν πήρε τηλέφωνο να ρωτήσει για μια θέση που είδε σε αγγελία της είπαν: "αν είσαι Κυπραία μεν κάνεις τον κόπο να έρθεις".
   Υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις, αλλά αυτό με τη μαζική εργοδότηση κοινοτικών, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι γεγονός, και όχι μεμονομένα περιστατικά.

   Για τη Λεμεσό άκουσα ότι υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία που είναι πολιτική τους να προσλαμβάνουν Κύπριους, και μπράβο τους! Όχι επειδή δεν πρέπει να εργοδοτούμε τους ξένους, αλλά επειδή οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα, κατά την άποψη μου.

   Όσο για το περιστατικό που ανέφερες θα θελα να σχολιάσω ότι πολλοί από τους συνομήλικους μου και μικρότεροι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει δουλειά και τι σημαίνει ζωή. Δεν φταίνε αυτοί που τα είχαν όλα καθώς μεγάλωναν, αλλά ακόμα 2-3 μήνες και θα καταλάβουν τι σημαίνει να δουλεύεις για να αποκτάς κάποια πράγματα και τι σημαίνει να μην μπορείς να έχεις κάποια άλλα. Σπουδάζουν 4 χρόνια και νομίζουν ότι είναι και επιστήμονες! Ακόμα να καταλάβουν ότι ο παραπάνω κόσμος είναι πλέον σπουδασμένος, και ότι με το να τελειώσεις ένα πανεπιστήμιο δεν ξέρεις τίποτα μέχρι να δουλέψεις!

   Όμως το τραγικό είναι ότι άνεργοι δεν είναι μόνο αυτές οι ηλικίες, αλλά και μεσήλικες που είναι ζυμωμένοι στη δουλειά, έχουν οικογένεια - και όπως ξέρεις όταν έχεις οικογένεια δεν θα κολλήσεις στο τι επάγγελμα θα κάνεις.

   Δυστυχώς (ή ευτυχώς ίσως) δεν μπορούμε να ανοίξουμε κεφάλια και να φυτέψουμε τη δική μας κοινή λογική. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε με τους ανθρώπους είναι υπομονή.. Με τους αρμόδιους και όσους έχουν εξουσία - μπορούμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα - η υπομονή σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί εις βάρος μας.

   Διαγραφή