--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Η αφορμή

Βλέποντας το τι γίνεται στην Τουρκία νιώθω περίεργα.

Πρόσφατα διάβασα τις κριτικές Τούρκων δημοσιογράφων για την τούρκικη ταινία "Άλωση 1453". Έλεγαν το αυτονόητο. Ότι μέσω της ταινίας παραδέχονται ότι είναι κατακτητές μιας ξένης γης. Επίσης, έλεγαν να μην παραπονιούνται όταν οι Έλληνες μιλάνε για χαμένες πατρίδες, αφού οι ίδιοι το παραδέχονται.

Όταν ένα ιμπεριαλιστικό κράτος καταλαμβάνει μια περιοχή, δεν σημαίνει ότι αυτόματα οι κάτοικοι της περιοχής εξολοθρεύονται και αντικαθίστονται με άλλους. Έτσι στην Τουρκία δεν έχουμε μόνο Τούρκους. Στην Τουρκία υπάρχουν Κούρδοι, Έλληνες, Αρμένιοι, Αλβανοί.. δεν θα είναι υπερβολικό να πούμε ότι οι Τούρκοι είναι μειονότητα στη χώρα.

Ο Ερτογάν είναι στην εξουσία για 10 χρόνια. Τελευταία άρχισε να συμπεριφέρεται ως νεοσουλτάνος. Πόσο θα ήθελε να ήταν ο ηγέτης μιας νέας ισλαμικής αυτοκρατορίας...! Η αραβική άνοιξη, που στο τέλος της ημέρας  αντικατέστησε την κοσμική δικτατορία με το Ισλαμ - άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία μιας τέτοιας αυτοκρατορίας.

Αυτή την άποψη, για την διεκδίκηση ενός ηγεμονικού ρόλου της Τουρκίας στις ισλαμικές χώρες την είχα ακούσει πέρσι. Πέρσι όμως δεν έβλεπα πώς το κοσμικό κράτος της Τουρκίας θα έπειθε τις ισλαμικές χώρες να την ακολουθήσουν. Με τις τελευταίες εξελίξεις όμως, είδαμε τον Ερτογάν να προσπαθεί να κάνει την Τουρκία ισλαμικό κράτος! Το πιο πρόσφατο ήταν η απαγόρευση του αλκοόλ!

Το πάρκο στην Κωνσταντινούπολη ήταν η αφορμή. Ο λαός ψάχνει μια αφορμή. Η κατάληψη του πάρκου προκάλεσε την αντίδραση του κράτους. Αυτό είναι αρκετό. Ο κόσμος είδε πού οδηγείται η χώρα με τις μεταρυθμίσεις του πρωθυπουργού. Παλιά άκουγαν για τους πολιτικούς κρατούμενους, ίσως να ήξεραν για την ημικατεχόμενη Κύπρο, ίσως να είχαν υπόψη και για τις συγκρούσεις με τους Κούρδους - μπορεί να αντιλαμβάνονταν το μίσος των Αρμενίων προς αυτούς. Όλα αυτά όμως δεν τους εμπόδιζαν από το να συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους με τον τρόπο που ήθελαν. Αυτό είναι αρκετό για να μην κάνουν τίποτα.

Τώρα όμως, το κράτος εισβάλει στη ζωή τους. Τους απαγορεύει να φιλιούνται σε δημόσιους χώρους... τους απαγορεύει να πίνουν αλκοόλ... τι θα ακολουθήσει μετά άραγε; Η υποχρεωτική μαντίλα; ... Ο νόμος της Σαρίας;

Κατέβηκαν στους δρόμους. Οι απλοί πολίτες τους τουρκικού κράτους. Έκλειναν τα μάτια τόσο καιρό στις αδικίες που διέπρατε  η χώρα τους σε άλλους λαούς, και ο αγώνας τους είναι δυσκολότερος. Το τέρας μεγάλωσε. Δεν ξέρω κατά πόσο οι άοπλοι πολίτες-διαδηλωτές μπορούν να ρίξουν το κράτος. Δεν ξέρω εάν ο άοπλος λαός μπορεί να κάνει μια τέτοια ανατροπή, ιδίως σε ένα κράτος που δε διστάζει να κατασκοτώνει τον κόσμο στο ξύλο. Άλλωστε αυτό γίνεται σχεδόν παντού. Ελλάδα, Βαρκελώνη, ΗΠΑ.. τα ίδια έγιναν, ίσως σε μικρότερη κλίμακα - αλλά η βία είναι βία.
 Όμως όλα μπορούν να γίνουν όταν αυτό το κράτος έχει γείτονες αιώνιους εχθρους [αφού σαν ξένος ήρθε και τους πήρε τη γη] . Σίγουρα δεν μιλώ για την Ελλάδα ή ενδεχομένως την Κύπρο, αφού εμείς το έχουμε χάσει από καιρό το παιχνίδι. Ο ελληνισμός κοιμάται στην αγκαλιά της πολιτικής ορθότητας και του αντιρατσισμού - α ναι, και της τρόικας!

Ελπίζω και εύχομαι οι πολιτικοί μας που θαυμάζαν μέχρι τώρα τον Ερτογάν (επειδή έχουμε και από αυτούς) να έχουν δει το πραγματικό πρόσωπο του τώρα που το είδε και όλος ο κόσμος. Αλήθεια, τι θα ζητήσουμε από την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό αυτή την περίοδο;

Εμείς είχαμε πολλές αφορμές να βγούμε στους δρόμους, όμως δεν έχουμε ακόμα ξη-βολευτεί για να το κάνουμε. Κάτι πήγε να γίνει το 2011, αλλά και εκεί δεν υπήρξε αρκετή ένταση. Το 10% εργοδοτείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αρκετές χιλιάδες εργοδοτούνται στον τραπεζικό τομέα... ακόμα υπάρχει περιθώρειο βολέματος για μια κρίσιμη μάζα του λαού.

Περιμένουμε...

4 σχόλια:

 1. Συμφωνώ μπορώ να πω, αλλά. Είχεν και καμπόσους υποστηρικτές απο όσο ξέρω. Απο τις συναναστροφές μου με Τούρκους δηλαδή.

  Στην Ελλάδα ο κόσμος δεν μπορείς να πείς όμως πως κοιμάται. Ήμουν παρών όταν έβραζε το σίδερο και ήταν όλοι στους δρόμους. Και δεν μιλώ για οργανωμένα σύνολα, ακραίους κλπ. Ο κόσμος, οι συνταξιουχοι και απλά κόσμος που εκουράστηκε.

  Στην Κύπρο εν το πρόβλημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάντα θα έχουν υποστηρικτές οι εξουσιαστές.

   Όλοι στους δρόμους αλλά για ποιο λόγο; Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε και εδώ. ΔΕΝ έχουμε ξεκάθαρο στόχο. Τι θέλουμε; Να ρίξουμε την κυβέρνηση;.. για να ανεβάσουμε ποιον; Να φύγει η τρόικα; για να λύσουμε τα προβλήματα μας πώς;

   Προσωπικά έχω τις απαντήσεις μου, το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα η κρίσιμη μάζα που να έχει απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, και γι' αυτό αποτυγχάνουμε μέχρι τώρα για μια αποτελεσματική εξέγερση.

   Διαγραφή
 2. Πέρσι όμως δεν έβλεπα πώς το κοσμικό κράτος της Τουρκίας θα έπειθε τις ισλαμικές χώρες να την ακολουθήσουν.

  Απλή η συνταγή. τα έβαλε με το Ισραήλ και εμφανίστηκε υποστηρικτής των Παλαιστινίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτή η συνταγή δεν πετυγχαίνει. Ο εχθρός του εχθρού μου δεν είναι φίλος μου, ούτε ο φίλος του φίλου μου. Αν δεν μετατραπεί σε ισλαμικό κράτος η Τουρκία δεν θα την αποδεκτούν τα άλλα ισλαμικά κράτη για ηγεμόνα.

   Διαγραφή