--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Προσεγγίσεις

Καλημέρα και καλό μήνα να έχουμε! Προσδοκούμε πάντα σε καλύτερες μέρες..

Η τρόικα κτες μίλησε για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά χίλιους. Οι πολιτικοί - κυβέρνηση, βουλή και κατ' επέκταση κόμματα, ποντάρουν σε αφυπηρετήσεις παρά σε απολύσεις.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί δεν κάθονται να κάνουν τα μαθηματικά. Πρόωρη αφυπηρέτηση κάποιου δημοσίου υπαλλήλου που έχει συμπληρώσει τα χρόνια συνεισφοράς στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων στοιχίζει αρκετά λεφτά στο κράτος - αφού δικαιούνται ένα γερό εφάπαξ.

Το να μην τους δώσεις εφάπαξ και να τους "εξαναγκάσεις σε παραίτηση" θα είναι απάνθρωπο - να τους δώσεις μέρος του εφάπαξ ή σε πολλές δόσεις θα ήταν κάποια λύση αλλά δεν άκουσα να γίνεται σχετική εισήγηση από κάποιο που μπορεί να ακουστεί.

Η ιδανικότερη λύση κατ' εμένα θα ήταν να γίνουν πραγματικές μειώσεις των μισθών, των ακαθάριστων μισθών - που εάν λάβεις υπόψη τις φετινές αποκοπές και τις αποκοπές που έρχονται με τον νέο χρόνο - ο καθαρός μισθός σε πολλές περιπτώσεις θα είναι και περισσότερος για πολλούς από ότι είναι τώρα. Ας γίνουν μειώσεις μόνο σε όσους πιάνουν πάνω από 3 χιλιάδες, και ας μην πέσουν κάτω από τρεις.. για να δείτε πώς βγαίνουν οι αριθμοί και πώς μπορούν όλοι να είναι ευχαριστημένοι!

Κτες λέχθηκε ότι θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κατά 20%. Περιπαίζουν μας. Βασικά ενώ ο κατώτατος μισθός είναι γύρω στα 900 κάτι ευρώ, έχουμε ήδη πολλούς μισθούς πιο κάτω από 900 ευρώ. Δεν ξέρω πώς επηρεάζει την πραγματικότητα ακριβώς αυτή η μείωση του κατώτατου μισθού, αφού δεν γνωρίζω ποιους επηρέαζε έτσι κι αλλιώς - εκτός από συγκεκριμένα επαγγέλματα. Και αφού μια τέτοια απόφαση πέρασε τόσο όμορφα και ωραία κτες, γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο και για τους δημοσίους υπαλλήλους;

Σε μια συζήτηση που είχα πρόσφατα με ένα φιλικό πρόσωπο, μου είπε ότι τώρα που το κράτος έχει τον έλεγχο του συνεργατισμού, ανά πάσα στιγμή μπορεί να βάλει χέρι στα λεφτά του. Έκανα κάποιες σκέψεις ... για τα εφάπαξ, για τις καταθέσεις κτλ αλλά ας μην επεκταθώ.

Μακάρι όσοι έχουν λεφτά στην πάντα - εκατοντάδες χιλιάδες - να έχουν και εμπνεύσεις για επενδύσεις και όχι για ριψοκίνδυνες αποταμιεύσεις.


Νιώθω τους τελευταίους μήνες να με κρατά μια αισιοδοξία. Έτσι κι αλλιώς πριν 3 χρόνια αποφάσισα ότι θα μπω σε μια ζωή λιτότητας ώστε να καταφέρω κάποιους μακροπρόθεσμους στόχους και όλη αυτή η κατάσταση με βρήκε κάπως προετοιμασμένη. Χωρίς δάνεια, χωρίς ανοίγματα. Πιστεύω ότι για το 2013 έχω πιάσει τους στόχους μου. Το 2014 έλπιζα να ήταν πιο πρόσφορο αλλά κατά που φαίνεται θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι πολύ περισσότερο για να κρατηθούμε.

Εάν ως χώρα δεν αλλάξουμε προσέγγιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε τώρα, και συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε ως οικονομικό και όχι ως πρόβλημα  κοινωνικό και διαφθοράς δεν θα πάμε πουθενά. Όπως μια εταιρεία δεν πάει μπροστά όταν οι υπαλλήλοι της δεν αντιλαμβάνονται τον λόγο που θα πρέπει να προσφέρουν σε αυτή, έτσι και καμιά χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά εάν οι πολίτες της δεν νιώσουν ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθείς. Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και με λιγότερα λεφτά, εάν δεν μας δημιουργούν συνεχώς ένα άγχος με διάφορες φορολογίες και προστίματα. Δώσε επιτέλους την ευκαιρία στον κόσμο να ανασάνει ώστε να μπορέσει ξανά να δημιουργά.


2 σχόλια:

  1. Ενημερωτικά δεν υπάρχει κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Απλά για κάποια επαγγέλματα (π.χ. καθαρίστριες, φρουρούς ασφαλείας, γραμματείς,πωλητές, 9 στο σύνολο) βγαίνει ένα διάταγμα που καθορίζει τον κατώτο μισθό. Όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα είναι ακάλυπτα. Μάλλον πιάνουν πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χεχε - ναι .. όλοι ακριβοπληρωμένοι τωρά. Τουλάχιστο αυτοί που δουλεύουν σε ξένες εταιρείες δεν επηρεάστηκαν τόσο.

      Διαγραφή