--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Το μέσον και το μέσον

Κτες είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με ένα γνωστό μου. Η συζήτηση ξεκίνησε όταν στην τηλεόραση έδειχνε τα πρόσωπα τραπεζιτών και των δύο διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας (τον πρώην και τον νυν). (κάποια διαφήμιση ήταν - τα 60 λεπτά νομίζω). Μόλις τα βλέπει ο συνομιλητής τα πρόσωπα αυτά σχολίασε κάτι αρνητικό και υποτιμητικό.

Επειδή ήμουν λίγο κουρασμένη εκείνη την ώρα, και όταν είμαι κουρασμένη έχω όρεξη για κρυάδες, του υπενθύμισα ότι αυτοί οι κύριοι έχουν εκατομμύρια και ζουν άνεννοιας, και ότι  εμείς πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε που είμαστε τα κορόιδα της υπόθεσης.

Είπα την άποψη μου ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει δικαιοσύνη τη στιγμή που κάποιοι από αυτούς που θα έπρεπε να κινούν τα νήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σύντροφοι (κυριολεκτικά το εννοώ, όπως λέμε συνδαιτυμόνες). Άρα εάν λάμψει η αλήθεια θα πρέπει να πληρώσουν και αυτοί το τίμημα που τους αναλογεί! (θυμάστε τα δημοσιεύματα περί χρηματισμού δημοσιογράφου και κόμματος... γαργάρα το κάνανε).

Σε αυτό το σημείο συμφωνήσαμε και καταδικάσαμε αυτές τις ενέργειες που βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό.

Μετά η συζήτηση συνέχισε και πώς το έφερε η κουβέντα μιλήσαμε για τα κόμματα. Ο συνομιλητής μας ανέλυσε με πάσα ειλικρίνεια το πώς επιλέγει το κόμμα που θα υποστηρίζει, όπως επίσης και ποια στελέχη του κόμματος. Με λίγα λόγια μας είπε ότι σε αυτό τον κόσμο που κυριαρχεί το μέσον, για να έχεις ευκαιρία να κερδίσεις κάποια πράγματα (μας έφερε παράδειγμα- μια θέση στο δημόσιο με 2-3 χιλιάδες μισθό για να είσαι άνεννοιας) πρέπει να στηρίζεις αυτούς τους πολιτικούς που σε υποστηρίζουν (εσένα προσωπικά, όχι εσένα τον πολίτη).

Στη συνέχεια μας είπε ότι θύμωσε σε κάποια φάση με συγκεκριμένο κόμμα που υποστήριζε, επειδή τους έπιασε τηλέφωνο να καθυστερήσουν την ψήφιση ενός νόμου και αυτοί δεν το έκαναν! Αντιθέτως, στέλεχος από άλλο κόμμα (που τώρα είναι το κόμμα του) ήταν ο μόνος που έθεσε προβληματισμούς κατά πόσο θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος εκείνη την μέρα, ή να το μελετήσουν περισσότερο..... αλλά στο τέλος ψήφισε και αυτός θετικά στον νόμο.!
Το γιατί έγινε αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του συνομιλητή μου πάντοτε, ήταν επειδή παίζονταν συμφέροντα μεγάλης εταιρείας η οποία φρόντισε να λαδώσει και να επεκτείνει το δικό της συμφέρον και στα κόμματα...! Αδικία! (λέει ο συνομιλητής).

Πραγματικά τον παρακολουθούσα με ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλούσε. Προσπαθούσε να κακίσει το πρόβλημα ενώ ήταν μέρος του προβλήματος! Η μόνη περίπτωση που τον πείραξε ο νεποτισμός και η ευνοιοκρατία ήταν όταν το μέσον του άλλου ήταν μεγαλύτερο από το δικό του.. Τραγικό και ταυτόχρονα αστείο.


Όσο δεν υπάρχουν αξίες σε αυτό τον λαό, δεν πρόκειται να δει μπροστά του ούτε αξιοκρατία ούτε δικαιοσύνη. Συστήνω υπομονή. Δεν μπορείς με κανένα τρόπο να πιέσεις κάποιο άνθρωπο να σκέφτεται συλλογικά και όχι ατομικά. Είναι μια γνώση την οποία την αποκτάς όταν την αναζητήσεις, άρα όταν είσαι έτοιμος να τη δεκτείς. Δεν κατακρίνω αυτούς που σκέφτονται συμφεροντολογικά. Σε κάποιο βαθμό γίνεται από όλους μας. Λυπούμαι όμως που συμπεριφερόμαστε τόσο άπληστα, ακόμα και τώρα που ο κόσμος εξαθλιώνεται. Δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ εχόντων και φτωχών που όλο μεγαλώνει. Ξεχνάτε τις συναυλίες αλληλεγγύης και τους εράνους. Αυτοκριτική χρειάζεται και να μάθουμε να λέμε όχι στα εύκολα που είναι εύκολα επειδή είναι άδικα για τους άλλους. Έτσι οι πολιτικοί που θα μας αξίζουν θα είναι καλύτεροι από αυτούς που έχουμε τώρα.


2 σχόλια:

  1. εξαναειπα το νομιζω τζιε ξαναλαλω το. θαυμαζω την υπομονη σου σε ετσι περιστατικα. τζιε γενικα τις ικανοτητες σου στο διαλογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έννεν θέμα υπομονής :). Αν πίστευα ότι μπαίνοντας σε διάλογο μαζί του θα κατάφερνα κάτι, θα το έκανα. Από τη στιγμή όμως που φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα γνώμη, το άκουσα με προσοχή.

      Διαγραφή