--

You gotta stand for something or you'll fall for anything.

Ετικέτες

Αγάπη (11) Αθλητισμός (4) Αλήθεια (1) Αναδημοσίευση (15) Ανθρώπινα Δικαιώματα (1) ΑΟΖ (16) Άραγε τι να κάνεις (2) Αστρονομία (8) Άσχετα (33) Βία (1) Βιβλίο (1) Γιατί πρέπει να νιώθω τυχερή (11) Διαπιστώσεις (6) Διάφορα (8) Διεθνή (2) Δουλειά (14) Ειρωνία (4) Είχα κι άλλα να πω (4) Εκλογές 2013 (15) Ελλάδα (28) Εμπνεύσεις (48) Ενδιαφέρον (6) Ενευρίασα (5) Ενημέρωση (27) Επαίκτηκα (2) επανεκκίνηση (1) Επιστήμη (4) Έρωτας (12) Ευτυχία (1) Ευχαριστώ (1) Θεωρίες (6) Καλή Διάθεση (27) Κοινωνία (57) Κόσμος (8) Κρίμα (2) Κύπρος (152) Λάρνακα (17) Λιαντίνης (2) Λουθείτε τα (4) Μεταναστευτική πολιτική (1) Μουσική (102) Νίκος Λυγερός (20) Ό (12) Οικονομία (24) Όνειρο (7) Παθήματα-Μαθήματα (1) Παράπονα (12) Πελλαμός (1) Περιβάλλον (3) Πολιτική (40) Προβληματισμός (89) Προδοσία (3) Σκέψεις (62) Συγχαρητήρια (7) Συμβουλές (4) Συμπαράσταση (11) Συνέπεια (1) τι να 'ναι (12) Το απόσπασμα της ημέρας (4) Τύχη (2) Υγεία (6) Υπενθυμίσεις (1) Υπερβολές (6) Υποκρισία (1) Φιλία (2) Φιλοσοφία (18) Φλερτ (1) Φυσικό Αέριο (1) Χάζι (28) Χαλαρά (5) χαχα (4) Ψέμματα (1) Ψυχαγωγία (2) I am so excited (5) Mr. Freeman (1) No further comment (1) No mood for comments (2) Note to self (1) Posts of silence (2) wtf (37)

Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

Διαδικτυακή σχέση

Ως διαχειριστής σε σελίδα στο facebook με αρκετά likes, βλέπεις  αντιμετωπίζεις πολλά σχόλια - θετικά και αρνητικά.

Ως συνδιαχειριστής κάποτε δοκιμάζεται η ανοχή σου και ο σεβασμός σου στην πολυφωνία, αφού δεν μπορούν όλοι οι διαχειριστές να αντιλαμβάνονται όλα τα θέματα με τον ίδιο τρόπο.

Σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζεσαι να απολογηθείς στους αναγνώστες είτε για δικά σου λάθη, είτε για λάθη των συνδιαχειριστών σου - ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παραπληροφόρησης, που συνήθως προκύπτουν από αδυναμία διασταύρωσης των πληροφοριών πριν την δημοσίευση.

Για μέρες τώρα επέστρεψε το "πνεύμα της αντιλογίας".
Ένας σχολιαστής ο οποίος πάντα διαφωνεί όποτε σχολιάζει. Και δεν διαφωνεί ευγενικά - τις περισσότερες φορές φροντίζει να κοσμεί με διάφορα "όμορφα" επίθετα τις απόψεις του για τη σελίδα - και κατά συνέπεια για όλους εμάς που τη διαχειριζόμαστε. Σίγουρα δεν είναι προσωπικό, αφού οι περισσότεροι αγνοούν ποιοι είναι οι διαχειριστές.
Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια σχεδόν διαχείρισης πέρασε από το μυαλό μου πόσο λιγότερο σπαστικό θα ήταν εάν ο συγκεκριμένος σχολιαστής "εξαφανιζόταν" !

Δεν θα προχωρούσαμε ποτέ σε ενέργεια που θα πραγματοποιούσε το πιο πάνω σενάριο δηλαδή - πάνω απ' όλα ο σεβασμός της άλλης άποψης, και η προώθηση της πολυφωνίας, που οδηγεί στην ελεύθερη σκέψη.

Απλά για λίγα δευτερόλεπτα σκέφτηκα: "Ήντα πρίκτης!"

Λίγο σκρολ έκανα και πετυχαίνω ένα σχόλιο του, πρόσφατο, να λέει ότι διαφωνεί συνήθως σε όλα τα θέματα μαζί μας, αλλά εκτιμά το γεγονός ότι δεν τον φιμώσαμε ποτέ!

!!!!!!

Μια καλή προσωπική πρακτική είναι να απομακρύνεις τους ανθρώπους που είναι εντελώς αντίθετοι από τη δική σου φιλοσοφία και εκπέμπουν αρνητική ενέργεια, επειδή σε τραβούν κάτω και δεν σε αφήνουν να ζήσεις τη ζωή σου όπως θες και να κυνηγήσεις τα όνειρα σου.

Όμως, στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν πρέπει να φιμώνεται. Όπως και κανείς δεν διεκδικεί το αλάθητο.

Το διαδίκτυο πριν 10 χρόνια ήταν πιο απλό. Έγραφα μπλογκ και τότε, χαλαρά και επώνυμα. Όταν λέω επώνυμα εννοώ ότι έγραφα για τους γνωστούς μου. Τώρα μπορεί να σε διαβάζει ο οποιοσδήποτε, μπορεί να σε βρει οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε.
Facebook, twitter - φωτογραφίες, ονόματα.

Ο κόσμος έγινε μια γειτονιά, και αυτό με εκνευρίζει.
Δεν μπορώ να ξέρω επακριβώς γιατί με εκνευρίζει,  αλλά συμβαίνει.

Διαδικτυακή σχέση... είναι άραγε μια σχέση συνειδήσεων, άυλη, μακριά από στερεότυπα;
Ή είνα μια σχέση εικονική, που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι το μόνο που βγαίνει προς τα έξω είναι αυτό που επιλέγεις εσύ να βγει; Στον δικό σου χρόνο, νηφάλια και ποτέ αυθόρμητα;
Ακόμα και σε παρορμητικές αναρτήσεις η λύση της διαγραφής είναι  αποτελεσματική.

Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε; Γράφουμε αυτό που σκεφτόμαστε; Είμαστε αυτά που γράφουμε;


 

5 σχόλια:

 1. Που την μιαν, η "πολιτική ορθότητα" στο δημόσιο διάλογο εν πιο πολλά υποκριτική παρά χρήσιμη. Που την άλλην, λλίη ευγένεια τζιαι αποδοχή της ευαισθησίας του άλλου ποττέ εν έβλαψεν κανέναν, αντίθετα βοηθά πολλά. Εγώ εν θεωρώ πολλά χρήσιμον έναν "διάλογον" όπου ούλλοι συμφωνούν μεταξύ τους τζιαι ευλογούν τα γένια τους. Ο διάλογος εν χρήσιμος όταν διαφωνείς με τον άλλον ή όταν παραδέχεσαι όταν εν τα ξέρεις ούλλα. Άρα εν καλά να "παλεύκεται" μια κατάσταση πριν αποκλείσεις έναν συνομιλητήν που διαφωνεί μαζί σου, όσον εκνευρισμόν τζιαι να σου προκαλεί. Που την άλλην, ο καθένας έshιει τζιαι έναν "κατώφλιν πριξίματος" που μπορεί να αντέξει.
  Όοσν αφορά στην "διαδικτυακήν περσόναν", η δική μου εμπειρία έδειξεν μου ότι εν ελλιπέστατη, παρόλον που αφενός διά ένα μέρος της πραγματικής προσωπικότητας τζιαι αφετέρουν φκάλλει τζιαι στοιχεία που ο άλλος έθθα σου δείξει face to face. Σίουρα όμως ποττέ εν διαμορφώνω πλήρην εικόναν για έναν άθρωπον καθαρά που το τι παρουσιάζει διαδικτυακά, θεωρώ ότι αν δεν το γνωρίσω που κοντά εν έχω πλήρην εικόναν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ ότι χωρίς να γνωρίσεις τον άλλον δεν έχεις πλήρη εικόνα, αλλά χρειαζόμαστε πλήρη εικόνα;
   Σερφάρουμε για να κάνουμε φίλους; Να γνωρίσουμε ανθρώπους;

   Διαγραφή
  2. Ειδικά τα λεγόμενα social media νομίζω τούτον τον σκοπόν έχουν, αθθυμούμαι στην ταινίαν για το facebook που ο Ζούκεμπεργκ εσκέφτηκεν την ιδιότηταν του στάτους (ελεύθερος, παντρεμένος, με σχέση κλπ.) τζιαι αφού την έβαλεν στον κώδικαν είπεν "εν έτοιμον". Αλλά ακόμα τζιαι να μεν έshιεις τούτον τον σκοπόν, με το να δημιουργείς σελίδες/ ομάδες κλπ., επιδιώκεις την "αλληλεπίδραση", είτε είναι για να προωθήσεις ιδέες, προϊόντα κλπ. είτε για να ανακαλύψεις νέα πράματα. Στην επαφήν με τους αθρώπους σε τούτον τον "καφενέν", αναπόφευκτα δημιουργείται μια "περσόνα", τόσον δική σου όσον τζιαι των άλλων. Βάσει εμπειρίας, εγώ ποττέ εν θεωρώ αντιπροσωπευτικήν την "διαδικτυακήν περσόναν" του άλλου. Αν με ενδιαφέρει πραγματικά, για οποιονδήποτε λόγον, επιδιώκω προσωπικήν γνωριμίαν για να καταλήξω σε ολοκληρωμένην άποψην.

   Διαγραφή
 2. Πλέον έσιει ο καθένας τζιε μια διαδικτυακή ταυτότητα τουλάχιστον. Σε κοινωνικά δίκτυα, ιστότοπους κτλ. Κάποιοι ζουν μέσα που τούτην την ταυτότητα τους, κάποιοι ζουν για να την τρέφουν, κάποιοι εν ασχολούνται κτλ. Άρα εν λογικό να αναπτύσσουνται τζιαι οι αντίστοιχες σχέσεις. Σκέφτου τη σελίδα που διαχειρίζεσαι σαν μια σχολική τάξη. Σίουρα ούλλοι οι εκπαιδευτικοί θέλουν να εξαφανίσουν τους μαθητές που αντιμιλούν, που εν προσφέρουν κτλ τζιε ίσως κάποιοι φκάλλουν τους που την τάξη αλλά άμα τον θκιώξεις μηδενίζεις την πιθανότητα να ανοίξουν κάποτε τα μάθκια τζιε τα αυτιά του. Κάμνεις υπομονή..ως τον Ιούνη! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δεν έχω κάτι να προσθέσω.. απλά είπα να πω ένα γεια! :)

   Διαγραφή